Jelte Wiersma Premium Corner

Duits-Frans EU-rijk zal Balkan toelaten

08 oktober 2019

Noord-Macedonië en Albanië willen graag lid worden van de Europese Unie (EU). De twee landen zijn zeer corrupt, voldoen niet aan de toelatingseisen, burgers in de EU willen hen niet en toch zullen ze lid worden, schrijft Jelte Wiersma.

De Europese Raad van Regeringsleiders discussieert tijdens de top op donderdag 17 en vrijdag 18 oktober over de vraag of er onderhandelingen over toetreding moeten beginnen met Noord-Macedonië en Albanië. Deze landen – met respectievelijk 2,1 en drie miljoen inwoners – willen graag, volgens de Europese Commissie zijn ze ook klaar om die onderhandelingen te beginnen, maar regeringen zoals de Nederlandse houden dit vooralsnog tegen. Aangezien elk EU-land een veto heeft over het openen van toetredingsonderhandelingen en over de toetreding zelf, lijkt de kans klein dat er snel iets gebeurt.

EU-burgers willen geen uitbreiding

Lees ook het portret van Macron: Emmanuel Macron – de nieuwe keizer van Europa

Elsevier weekblad cover editie 39 2019

Dat is niet zo verwonderlijk. De Commissie mag dan enthousiast zijn, een overgrote meerderheid van de inwoners van de EU-lidstaten wil geen uitbreiding, zo bleek recent uit een onderzoek van de European Council on Foreign Relations onder zestigduizend burgers. De twee landen zijn zeer corrupt en de democratie en de rechtsorde functioneren er nauwelijks. De voormalige EU-ambassadeur, een rechtlijnige protestantse Est, zei tegen Elsevier Weekblad, terwijl hij uitkeek over Skopje, de hoofdstad van Macedonië: ‘It’s a shithole’.

De EU is evenwel niet rechtlijnig maar soepel. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker uit Luxemburg zei bij zijn aantreden dat er onder zijn vijfjarige bewind geen landen bij de EU zouden komen. Om twee jaar later te melden dat hij dat toch wel wilde. Wat was er veranderd?

Invloed op de Balkan

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.