Onno Aerden

Geachte Sybren van der Velden: goede aanpak rond zieke babbeltruc

26 oktober 2019

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Sybren van der Velden, landelijk coördinator woninginbraak en heling bij de politie. Hoe maak je mensen duidelijk dat ze moeten oppassen voor de monsters onder hun soortgenoten?

Soms maakt het nieuws moedeloos: het blijkt altijd weer slechter te kunnen met menselijke gedragingen. Dat besefte ik weer eens toen ik u deze week hoorde uitleggen dat een landelijk opererende bende nietsvermoedende bejaarden berooft met een bloedprik-babbeltruc.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Zo diep zijn ze dus gezonken, de gewetenloze ratten die onbeschaamd en voor hun eigen gewin profiteren van zwakkere medemensen. Aanbellen, kletsverhaal ophangen over een bloedonderzoek dat ter plekke wordt uitgevoerd, met de ‘resultaten’ het slachtoffer verleiden om een pinbetaling te doen voor een pilletje en dan toeslaan – zo werkt het.

4.000 euro gestolen

Dat moest u de wereld vertellen – in navolging overigens van uw collega in Utrecht eerder deze week, waar de bende eerder toesloeg. 

Uw verhaal betrof een man in Eindhoven van negentig jaar. Een vrouw prikte hem, de man met wie ze even tevoren aan de deur was verschenen, doorzocht intussen zijn huis op waardevolle spullen. Toen de hoogbejaarde even later moest pinnen, kopieerde een nepapparaat zijn pinpas en kon het duo 4.000 euro opnemen.

Hoe ziek ben je dan?

Misselijkmakend verhaal

Even later stond u de pers te woord. Het misselijkmakende verhaal moeten we vooral lezen als waarschuwing – en zo hoort het ook. Mantelzorgers, familieleden, ouderen zelf – wees alert. De nevenschade van uw terechte oproep dragen we met zijn allen: de sociale cohesie komt nog meer onder druk te staan. Welke oudere doet zomaar nog de deur open als daar twee mensen opduiken met een verhaal? ‘Als u niemand verwacht, doe niet open en neem niets aan als u niets heeft besteld. Criminelen gebruiken allerlei smoezen om uw woning binnen te dringen. Laat ze niet binnen, wat ze ook verzinnen,’ moet u zeggen.

De juiste taal – maar wat verschrikkelijk eigenlijk.

Uw vakbroeders en -zusters stortten zich intussen op de daders en hun trawanten. Hun appèl op de bevolking om hulp te bieden, leverde daags na uw verhaal al vrij duidelijke foto’s op – een vrouw met een Indiaas voorkomen en een man met een Noord-Afrikaans gelaat, gehuld in – je zou bijna zeggen, uiteraard – een hoog opgestoken jas met dure bontkraag.

Zo ziet gewetenloosheid er dus uit

Zo konden we gisteren die types eens recht in het gezicht kijken – trap twee van de opsporingscampagne.

Zo ziet gewetenloosheid er dus uit. Wat hoop ik dat u heel snel de pers opnieuw te woord zult staan. Om ons te melden dat het gespuis is opgepakt en vastgezet.

En dan nog hopen dat er rechters zijn die zulke onmenselijke daden op juiste waarde weten te schatten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.