Carla Joosten Premium Corner

Het staatsrecht kent geen zetelroof

Door Carla Joosten - 08 oktober 2019

Doordat de VVD Wybren van Haga uit de fractie zette en Van Haga vervolgens besloot Kamerlid te blijven, telt de Tweede Kamer nu vijftien fracties. Geen record. In 2016 waren er, eveneens na afsplitsingen, zeventien fracties, schrijft Carla Joosten. Is er sprake van ‘zetelroof’?

Dat de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie door het besluit van Van Haga haar meerderheid in de Tweede Kamer verliest, is een te markeren feit. De betrokken partijen laten blijken dat zij niet aan zo’n meerderheid hechten. In de Eerste Kamer verloren ze die al eerder waardoor ze toch al steun van buiten de coalitie nodig hebben.

Of de bravoure waarmee het verlies van de 76ste zetel wordt gebagatelliseerd echt is, is de vraag. Beeldvorming domineert de politiek waardoor het gissen is naar wat zich in de fractiekamers afspeelt.

Hoe rechtmatig is zetelbehoud van Van Haga?

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.