Gerry van der List Premium Corner

Hoog tijd dat Ivo Niehe eens een televisieprijs krijgt

07 oktober 2019

In zijn tweede televisieblog steekt Gerry van der List de loftrompet over Ivo Niehe, een ondergewaardeerd tv-icoon die tal van wereldsterren voor de camera kreeg. De presentator, interviewer en programmamaker verdient vanwege al zijn verdiensten voor de vaderlandse televisie een pluim.

Koefnoen ging een beetje als een nachtkaars uit. Maar ooit was het satirische programma heel grappig. Zoals in de scène waarin Paul Groot als Ivo Niehe in een afgelegen grot op bezoek gaat bij Osama bin Laden. De wat slijmerig overkomende interviewer etaleert zijn talenkennis met openingszinnen in vloeiend Italiaans, Duits en Frans. Als blijkt dat de beruchte terrorist slechts een herdersdialect beheerst, komt het gesprek al snel tot een einde. Niehe neemt de gelegenheid wel te baat om op te scheppen over eerdere ontmoetingen met Groten der Aarde.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

Het beeld van snoevende ijdeltuit kleeft aan Niehe. Hijzelf bevestigde dit imago op een ongelukkige wijze door na een optreden van hem in Parijs in een uitzending van Pauw & Witteman te spreken van ‘unaniem een belachelijk groot succes’. Deze uitspraak kwam te staan boven het Twitter-account @IroNiehe, dat (gefingeerde) zelfvoldane uitspraken de wereld instuurt.

De TV Show is al sinds 1981 een monument

Het kan zijn dat de beeldvorming een onderwaardering van de prestaties van Niehe in de hand heeft gewerkt. Er was in elk geval algemene verbazing dat hij dit jaar op de longlist staat voor de Sonja Barend Award voor het beste tv-interview van het jaar. Terwijl zijn gesprek thuis in Londen bij de voorzitter van het Lagerhuis John Bercow inderdaad heel boeiend was. Niehe interviewt nooit op het scherp van de snede. Maar in goed gemonteerde portretten laat hij zijn gesprekspartners tot leven komen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.