Jelte Wiersma Premium Corner

Niet wijs: Nederlandse nettobijdrage aan EU stijgt 50 procent

28 oktober 2019

Nederland gaat als grootste nettobetaler per hoofd van de bevolking nóg veel meer aan de Europese Unie (EU) betalen. Dat volgt uit berekeningen die de Duitse regering lekte naar de Britse krant Financial Times, zo bleek maandag. Het kabinet-Rutte III verzet zich hiertegen, maar dat Nederland nog meer moet gaan betalen, is onvermijdelijk. Meer geld naar Brussel en transfers naar armere EU-landen zijn evenwel onnodig, schrijft Jelte Wiersma.

Nederland zou volgens de Duitse berekeningen van 5 miljard euro netto bijdrage per jaar nu, naar 7,5 miljard euro in 2027 gaan. Dit is het gevolg van een voorstel van de Europese Commissie om de de jaarlijkse EU-begroting te laten stijgen naar 1,1 procent van alles wat in de Europese Unie wordt verdiend. Duitsland zou als grootste nettobetaler in absolute zin van 15 naar 33 miljard euro stijgen. Frankrijk, vier keer zo groot als Nederland, betaalt nu 7,5 miljard euro netto aan de EU, en zou slechts stijgen naar 10 miljard. Een veel lagere stijging dan voor Nederland en Duitsland geldt.

Nederland en andere landen willen stijgingen voorkomen, merendeel niet

Ook Zweden, Oostenrijk en Denemarken gaan fors meer betalen als het aan de Commissie ligt. Samen met Duitsland en Nederland vormen zij een clubje die de stijgingen willen voorkomen en maximaal 1 procent van het inkomen van alle EU-landen via Brussel willen uitgeven. Maar de andere 22 EU-landen zien de stijging meestal wel zitten, want die is voor hen profijtelijk. Zo krijgt Polen nu netto 10 miljard EU-subsidie, dat zou stijgen naar 12 miljard euro in 2027.

De Commissie wil, aangejaagd door de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!), meer geld uitgeven. Innovatie, grensbewaking, defensiesamenwerking en een Europese green deal behoeven allemaal geld. Rutte III is voorstander van die agenda, maar wil geld vrijmaken binnen de bestaande EU-begroting. Daarvoor zouden de landbouwsubsidies, nu 38 procent van het EU-jaarbudget van 145 miljard euro, moeten worden verlaagd. Ook wil Rutte III bezuinigingen op de tweede grootste geldpot in Brussel: cohesiebeleid, ofwel automatische subsidiestromen van rijkere naar armere landen in de EU. Oost- en Zuid-Europa zijn als ontvangende regio’s tegen zulke verschuivingen en willen dat Noordwest-Europese landen veel meer betalen om de Macron-agenda te financieren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.