Marijn Jongsma Premium Corner

Valse start bij ECB: Lagarde wil slechte leerlingen matsen en beste straffen

31 oktober 2019

De nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, vindt dat de Nederlandse staat meer moet uitgeven. Ze maakt met haar uithaal een valse start, schrijft Marijn Jongsma.

Nieuw zijn de uitspraken van de Française niet. Als topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hamerde ze er al eerder op dat landen die zich dat kunnen veroorloven, meer moeten uitgeven.

Lees ook dit stuk van Jelte Wiersma: Waarom Lagarde zo bij de ECB past

Lagarde: niet genoeg solidariteit in eurozone

De redenering is als volgt: landen die kampen met een hoge staatsschuld en een groot begrotingstekort, zoals Italië, hebben geen mogelijkheid hun economie te stimuleren om zo uit de problemen te groeien. Daarom moeten overheden die dat wél kunnen, zoals Duitsland en Nederland, hun verantwoordelijkheid nemen en meer spenderen. Het idee is dat ze dan meer gaan importeren, ook uit de kwakkelende landen. De uitsmijter van Lagarde: er is niet genoeg solidariteit in de eurozone.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.