Bram Hahn Premium Corner

Slimme boeren zetten kabinet klem

21 november 2019

De Nederlandse boeren doen een slimme vlucht naar voren, schrijft Bram Hahn. Met een plan om de stikstofcrisis op te lossen, zet het Landbouwcollectief het kabinet voor het blok.

Oktober was actiemaand. Op de eerste dag van die maand trokken boeren op initiatief van Agractie en Farmers Defence Force massaal naar Den Haag om aandacht te vragen voor hun benarde positie en uit protest tegen de voortdurend veranderende regels. Op 16 oktober was er weer een landelijke protestactie, gericht tegen de stikstofmetingen door het RIVM en later tegen de provinciale stikstofmaatregelen.

Lees het coververhaal van deze week over de papieren crisis die Nederland teistert: Bevangen door PFAS, stikstof en CO2

cover Elsevier Weekblad editie 47 2019 klimaat

De politiek toonde begrip en bood op diverse momenten een luisterend oor aan de boeren, maar welbeschouwd leken die met hun protest weinig te bereiken. Een enkele provincie ging door de knieën, maar landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) deed geen concrete toezeggingen.

Het kabinet werkte intussen koortsachtig aan de eerste maatregelen om de stikstofdepositie (hoeveel stikstof er in de bodem terechtkomt) omlaag te krijgen. Uitkomst: verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur, doelen om het eiwitgehalte in veevoer omlaag te brengen (en daarmee de schadelijke uitstoot) en extra geld om varkensboeren uit te kopen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.