Onno Aerden

Geachte nieuwsconsument – ja, ook u! -, kan het ietsje minder?

Door Onno Aerden - 28 december 2019

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan u en mijzelf, nieuwsconsumenten: “Zullen we gewoon proberen om in 2020 het debat over de grote thema’s op een wat hoger niveau te trekken?”

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

De Volkskrant publiceerde in de eerste weken van januari 2019 een dapper lijstje met het nieuws dat het nog maar net begonnen jaar zou gaan domineren. Het nieuwe album van Adele gaat records breken, er komt een Tate Modern aan het Noordzeekanaal, PvdA-senator Mei Li Vos gaat het kabinet-Rutte onder druk zetten; tja. Uit dat soort overzichten blijkt vooral dat de nieuwsstroom nauwelijks voorspelbaar is, het loopt toch altijd weer anders dan we dachten.

Maar één voorspelling was raak: ‘oktober/november: Het wordt een spannend jaar voor veel boeren. Want de omvang van de veestapel zal weer ter discussie staan.’ 2019 Werd een protestjaar, ook voor andere beroepsgroepen-onder-druk: pro deo advocaten, onderwijzers en leerlingen, bouwers, zorgverleners. Onderdeel, liet het FD fraai zien, van een wereldwijde trend die eerder al begon met de gele hesjes in Frankrijk.

Iedereen wil gehoord worden

Iedereen wil vooral gehóórd worden. En dat geldt meer dan ooit ook voor ons, nieuwsconsumenten. Ja, ook voor u, die via uw toetsenbord weleens een mening ten beste geeft, commentaar geeft op de waan van de dag, online berichten citeert en verder verspreidt om zo de grilligheid van de nieuwsstroom nog verder te vergroten.

Op het gevaar af als boomer te worden neergezet: soms verlang ik terug naar de tijd dat nieuws nog uitsluitend door professionals werd vervaardigd en met een rustgevende regelmaat werd uitgeserveerd, dat we ons niet verslikten in dagelijkse hijgerige ‘nieuwsalerts’ waarmee voorheen gezaghebbende, rustige autoriteit uitstralende media elkaar de loef proberen af te steken.

Minder ophef creëren om de ophef

Als er iets is dat ik u – en mezelf – voor het komend jaar toewens, is het dan ook dit: laten we ons met elkaar iets minder vanuit instant-emotie, vanuit de onderbuik, mengen in de constante stroom nieuwsberichten. Minder ophef creëren om de ophef.

Laten we eens proberen om elkaar op basis van zorgvuldige argumenten te overtuigen van wat werkelijk belangrijke thema’s zijn, elkaar met onze kennis helpen aan een beter zicht op het geheel aan feiten – online, in de kroeg, op kantoor, aan de dinertafel. Ik merk bij mezelf toenemend chagrijn over de Twitter-verdwazing, het nabouwen van de meest extreme meningen, het uitvergroten van verschillen.

Ik weet het: de dolgedraaide nieuwsmolen, gevolgd vanaf onze mobieltjes, hij werkt verslavend, ook voor mij, die u ook nog eens wekelijks mag bijlichten over actuele communicatiekwesties. En het is ook makkelijker dan ooit om jezelf in het nieuws te schrijven – met een krankzinnige tweet, een ongenuanceerde mening. Zelfs presidenten doen het, soms.

Met open vizier én respect

Zullen we gewoon proberen om in 2020 het debat over de grote thema’s op een wat hoger niveau te trekken? Minder vanuit in rots gebeitelde overtuigingen en zekerheden? Met open vizier, maar evenzeer met respect voor de mening van de ander? Vanuit – in deze bezinningstijden durf ik dat zo te zeggen – vanuit liefde voor elkaar? Want een ding weten we zeker: het loopt toch altijd weer anders. Gelukkig maar.

Daarop hef ik graag het glas. Met u, en u, en u.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.