Rob Ramaker Premium Corner

Laconieke cyberveiligheid is onbegrijpelijk

Door Rob Ramaker - 24 januari 2020

Organisaties en gebruikers blijven slordig met online veiligheid. Dat is naïef, schrijft Rob Ramaker. Zo kostte een datagijzeling Maastricht Universiteit waarschijnlijk een kwart miljoen euro. Het is hoogste tijd om cyberveiligheid serieus te nemen.

Al twintig jaar is het vanzelfsprekend om online te zijn. Op werk, privé en de laatste jaren ook onderweg. Desondanks zijn mensen en organisaties nog altijd naïef over cyberveiligheid. Consequent blijft 15 tot 20 procent van de gebruikers in de simpelste phishing-mails trappen. Organisaties, zelfs ministeries en grote bedrijven, zijn uitermate slordig en traag met het verhelpen van kwetsbaarheden.

De digitale beveiliging van ziekenhuizen in Nederland laat te wensen over. Sommige zijn kwetsbaar voor aanvallen van hackers, blijkt uit onderzoek in opdracht van Elsevier Weekblad.

Lachen om ‘wachtwoord1234’

Wie laks is met cyberveiligheid hoeft niet te vrezen voor kritiek. Op kantoor wordt juist gemopperd over de eisen voor wachtwoorden – minimaal 8 tekens, een getal en hoofdletter – en hoe vaak deze moeten worden gewijzigd. Wat een gezeur, is het sentiment. Wie op een borrel verkondigt nooit back-ups te maken en overal ‘wachtwoord1234’ te gebruiken heeft de lachers op zijn hand.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.