Bram Hahn Premium Corner

Coronavirus: wat meer vertrouwen in RIVM is op zijn plaats

Door Bram Hahn - 27 februari 2020

Het RIVM moet wel degelijk contactonderzoek laten doen  na de ontdekking van drie besmettingen met het coronavirus nabij Limburg, vinden sommigen. Maar het RIVM volgt de juiste koers, schrijft Bram Hahn.

Nadat vlak over de grens tussen Limburg en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen een man en een echtpaar besmet bleken met SARS-CoV-2, ofwel het coronavirus, overwogen RIVM en GGD om uit te zoeken of en met wie deze mensen in Nederland in contact waren geweest. Al snel kwamen ze tot de conclusie dat dat niet nodig was. De man was weliswaar in Nederland geweest, maar dat was acht à negen dagen voor hij ziek werd. Datzelfde geldt voor het echtpaar: wel in Nederland geweest, maar lang voordat ze ziek werden.

Lees dit stuk uit het weekblad over het coronavirus: Verlammende angst voor COVID

Maar we hoorden toch uit China dat er soms wel 27 dagen kon zitten tussen het moment dat iemand besmettelijk werd en het moment dat de eerste ziekteverschijnselen zich openbaren? Ja, maar het is zeer twijfelachtig of die meldingen wel klopten. Sowieso werd dit geval aangemerkt als een ‘outlier‘, een zeer uitzonderlijk geval dat geen rol van betekenis speelt in de algehele verspreiding van het virus.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.