Roelof Bouwman Premium Corner

D66 heeft een mooie toekomst achter de rug

25 februari 2020

Wereldvreemde plannen, weglopende kiezers en nog steeds geen nieuwe partijleider. Roelof Bouwman vraagt zich af: waar zijn ze bij D66 mee bezig?

Het gebeurt zelden dat een politieke partij in korte tijd zo vaak haar neus stoot als D66 de afgelopen weken overkwam.

Eerst was er de adviescommissie-Van Wijngaarden met haar rapport over ouderen met een doodswens. Slechts 0,18 procent van de 55-plussers, zo stelde de commissie vast, heeft ‘een wens tot levensbeëindiging’ en van die groep wil slechts eenderde stervenshulp.

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Het was een flinke tegenslag voor D66-Kamerlid Pia Dijkstra. Zij is al jaren de grote pleitbezorger van een voltooid-levenregeling inclusief gediplomeerde ‘levenseindebegeleiders’. Kennelijk bestaat er bij de doelgroep geen noemenswaardige belangstelling voor.

Drugsmanifest: ‘Junkies66’

Bijna tegelijkertijd publiceerde D66 een manifest met een pleidooi voor de legalisering van harddrugs. ‘Mensen gebruiken drugs. Daar kunnen we de ogen voor sluiten, maar het gebeurt. Verbieden heeft geen zin,’ zo heette het. ‘Iedere jongere moet zonder schuldgevoel veilig drugs kunnen gebruiken,’ deed ook voorzitter Annabel Broer van de Jonge Democraten een duit in het zakje.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Veel applaus kwam er niet. Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) noemde het D66-manifest ‘werkelijk onbegrijpelijk’; CDA’er Madeleine van Toorenburg hield het op ‘naïef’. ’Junkies66’ twitterde oppositieleider Geert Wilders.

Ook plan voor meer arbeidsmigranten uit Afrika allerminst populair

Harddrugs legaliseren? D66 is compleet de weg kwijt, schreef René van Rijckevorsel

Nog meer hoon oogstte D66-Kamerlid Maarten Groothuizen met zijn recente voorstel om arbeidsmigranten uit Afrika naar Nederland te halen om hier personeelstekorten op te lossen. ‘Wereldvreemd’ reageerde VVD-Kamerlid Bente Becker. Dat was ook de teneur van veel andere commentaren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.