Rob Ramaker Premium Corner

Domme EU jaagt innovatieve agribusiness weg

21 februari 2020

Vanwege de strikte regels van de Europese Unie (EU) verplaatst aardappelveredelaar HZPC zijn veldproeven naar Canada. Het is een reëel gevaar dat meer hoogwaardige banen en activiteiten volgen. De EU, zo schrijft Rob Ramaker, moet innovatieve technologieën snel de ruimte geven.

De Europese Unie kent een lange geschiedenis van weerstand tegen nieuwe veredelingstechnieken. Zo zijn in 2004 strenge regels ingevoerd voor de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen. Denk aan maïsplanten die genen krijgen uit andere organismen om ze resistent te maken tegen vraatdieren. Deze regels zijn zo streng dat er zestien jaar later slechts één gentechgewas op de markt is. En het verbouwde areaal is te verwaarlozen.

Veredelaars houden hun adem in. Terwijl in de treuzelende Europese Unie strenge regels dreigen, wordt Amerika steeds soepeler.

Niet te onderscheiden van reguliere gewassen

Natuurlijk stond de wetenschap niet stil en zijn intussen nieuwe veredelingstechnieken ontdekt. Deze zijn krachtiger en preciezer dan traditionele genetische modificatie. Bekendste voorbeeld is CRISPR-Cas, een ‘schaartje’ om gericht te knippen in genen. Nieuwe veredelingstechnieken introduceren geen genen uit andere soorten. En de resulterende planten zijn vaak letterlijk niet te onderscheiden van regulier veredelde planten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.