Jelte Wiersma Premium Corner

Gezeur over marmer: EU is weg kwijt in deal met Britten

Door Jelte Wiersma - 19 februari 2020

De Britse premier Boris Johnson wil een handelsverdrag met de EU dat lijkt op CETA, het verdrag met Canada. Michel Barnier, Brexit-onderhandelaar van de EU, wilde dat ook,  maar hij heeft die deur in opdracht van de 27 regeringsleiders plots dichtgegooid. Zuid-Europese EU-landen eisen in ruil voor een vrijhandelsverdrag zelfs antiek terug uit het British Museum, schrijft Jelte Wiersma.

Terwijl het Verenigd Koninkrijk met Boris Johnson (Conservative) een premier heeft die vijf jaar lang steunt op een comfortabele meerderheid, verkeert het Europees continent in onzekerheid.

De regering van Bondskanselier Angela Merkel (CDU) is comateus, de door haar aangewezen opvolger Annegret Kramp-Karrenbauer is door een conservatieve coup in de CDU geliquideerd en partijen met communistische wortels dan wel bruine trekken scoren.

Kernlanden van de EU staan er politiek bepaald niet lekker voor

In het Frankrijk onder president Emmanuel Macron (En Marche!) zijn straatgevechten een gewoonte geworden, hij heeft het altijd over de EU als geopolitiek powerhouse, maar ondermijnt elke poging tot EU-eensgezindheid en als hij zo doorgaat wordt Marine Le Pen (Front National) de volgende president.

Italië en Spanje hebben wankele regeringen die eerder vandaag dan morgen weer vallen, Rutte III is uitgeregeerd en in België doen ze een poging het eigen wereldrecord formeren te breken.

De kernlanden van de Europese Unie staan er niet lekker voor. Het ontbreekt aan leiders en richting. Zo is het CETA-vrijhandelsverdrag van de EU met Canada zelfs in vrijhandelsland Nederland omstreden en wordt het mogelijk in de Eerste Kamer afgeschoten.

Barnier bevestigt gebrek aan koersvastheid in EU

Het gebrek aan koersvastheid is deze week nog eens bevestigd door Fransman Michel Barnier, Brexitonderhandelaar namens de EU. De onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk beginnen in maart. Barnier zei altijd, met steun van de regeringsleiders, tot een soort CETA-verdrag te willen komen met de Britten. Dat wil premier Johnson ook, dus dat moet lukken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.