Onno Aerden

Geachte Mark Rutte, houd stand in Brussel tegen Europese meerkosten

Door Onno Aerden - 22 februari 2020

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan premier Mark Rutte (VVD): blijf het zinnige Nederlandse verhaal vertellen in geldziek Brussel.

U nam de biografie van componist Frédéric Chopin mee naar de onderhandelingen in Brussel over de meerjarige Europese begroting. Voor op de hotelkamer, terwijl u wachtte op toenadering.

Handbagage werd nieuws

Chopin was met zijn Franse vader en Poolse moeder een kind van Europa, maar wel ten tijde van een grote nationalistische oproer in verscheidene Europese landen (wat onder meer leidde tot diens onstuimige Revolutie Etude, opus 10 nr. 12).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw handbagage werd nieuws. De Brusselse onderhandelingen blijven, ondanks de mantra van democratische borging, omgeven met een waas van onduidelijkheid en achterkamertjes. Maar u heeft het parlementaire mandaat voor een gestrekt been. Is het dan verstandig om gisteren al te melden dat u ‘niet hoopvol gestemd’ was over een gunstige uitkomst voor Nederland?

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Dat voorschot zullen de rupsjes-nooit-genoeg uit het Zuiden dankbaar hebben genoteerd.

Beeldvorming

Alles is beeldvorming – ook het etiket dat wij samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden in Brussel hebben gekregen: de frugal four, de vrekkige vier. Welnee, deze vier beheren hun nationale begroting prudent en verafschuwen een verdere verhoging van Europese uitgaven. Bezuinigen na het vertrek van de Britten ligt inderdaad veel meer voor de hand: geen zuinige, maar zinnige opvatting.

Uw snelle defaitisme over de uitkomst – boek lezen, afwachten – lijkt me dan ook niet de juiste toon. Blijf vechten! Het Nederlandse verhaal moet keer op keer worden herhaald. Geen verdere overdracht van ons belastinggeld naar onduidelijke, al te ambitieuze en niet al te best gecontroleerde Europese projecten.

Overtuig de holle-bolle-gijsjes

Hamer op de mislukking van de ‘geld-zoekt-project-aanpak’: Europees geld komt nu al niet op, bleek eind vorig jaar na onderzoek door de Europese Rekenkamer. Stop met het gebruiken van die hatelijke hashtag #frugalfour in uw tweets, lanceer de hashtag #firmfour. Vier landen met een stevig en onverzettelijk verhaal: prima om in Europa samen het klimaat te redden, de vluchtelingenstroom in te dammen en te innoveren.

Maar binnen het budget – en goedkoper als het kan.

Zoek alle podia, praat de blaren op uw tong, overtuig de holle-bolle-gijsjes aan de andere kant van de tafel.

Chopin leest u thuis maar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.