Onno Aerden

Geachte Willem Westermann: lieg niet over veilig geluidsniveau evenementen

Door Onno Aerden - 07 februari 2020

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan woordvoerder van de evenementenbranche Willem Westermann: uw voorlichtingscampagne is even schadelijk als de geluidsniveaus op uw festivals.

Het was de afgelopen week de week van de gehoorbeschadiging. Ik snap de aandacht daarvoor wel; 1,6 miljoen Nederlanders zijn slechthorend, 2 miljoen hebben last van oorsuizen, tinnitus – zelf ben ik sinds een verwaarloosde ontsteking helaas een van die mensen.

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Ik snap ook dat uw organisatie – de branchevereniging van ‘evenementenmakers’ VVEM – al jaren een voorlichtingscampagne voert over het hoge geluidsniveau tijdens concerten. Daar had ik nog, excusez les mots, weinig van gehoord, maar dat zal aan mij liggen. Verantwoordelijkheid nemen naar de maatschappij, chapeau.

Maar wat ik beslist niet snap, is dat u verzuimt om in die campagne uit te leggen dat het door u ‘veilig’ genoemde geluidsniveau van 103 decibel per kwartier alleen zonder blijvende gehoorschade kan worden ‘genoten’ met oordoppen in.

103 decibel ‘veilig’? Dat kan het gehoor binnen 5 minuten beschadigen

Wacht even. 103 decibel: dat is het geluid dat een motorzaag vlak naast je veroorzaakt. Niet te harden. En onveilig ook, de Hoorstichting stelt dat geluid van 103 decibel ‘het gehoor in minder dan 5 minuten kan beschadigen’. Op festivals bevinden bezoekers zich urenlang in zo’n geluidsorkaan.

Lees ook dit stuk terug over tinnitus: Gek van geluid dat er niet is

Wel of geen oordoppen in, dat kan op zulke kritieke niveaus dus nogal uitmaken. Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (CU), die daarover met uw branche afspraken maakte, scheelt het dragen van oordoppen gemiddeld zo’n 15 decibel. Uw ‘veilige’ 103 decibel kan dus in de praktijk bijna 120 decibel zijn: uren een politiesirene vlak naast je oor. Dat levert vrijwel altijd blijvende schade op.

Toen journalisten van Nieuwsuur u over die merkwaardige omissie in uw voorlichtingscampagne bevroegen, begon u over de ‘eigen verantwoordelijkheid’ van uw publiek. U zei letterlijk: ‘Met de doppen is het veilig, zonder die doppen is het niet veilig. We kiezen ervoor het veilig te maken voor de mensen die dat willen en ze daarover voor te lichten.’

Mensen die dat willen? Zijn er mensen die dat niet willen dan? Die bewust gehoorschade willen oplopen?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Stel een maximum geluidsniveau verplicht op festivals

Waarde evenementenman. Voorlichting vergt duidelijkheid, volledigheid en eerlijkheid. Zeker als het om potentieel schadelijke gedragsgevolgen gaat. Neem de ontvangers van uw boodschap serieus. Help ze, door een maximum geluidsniveau verplicht te stellen op festivals en bij concerten – dat scheelt meteen ook overlast. Regel het onafhankelijke meetinstituut dat u de staatssecretaris beloofde – en wat er nog altijd niet is – en zorg meteen voor genoeg oordoppen op festivals en bij concerten. Inclusief duidelijke informatie daarover.

Maar ga u eerst schamen voor zo’n bizar slechte voorlichtingscampagne. Sterkte.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.