Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Historisch Museum? Ach waarom niet. Maar kies meteen voor Arnhem

Door Gertjan van Schoonhoven - 18 februari 2020

Krijgt Nederland dan ein-de-lijk een Nationaal Historisch Museum? Twee politiek leiders, Lilian Marijnissen (SP) en Pieter Heerma (CDA), hebben het oude idee van twee voorgangers – Jan Marijnissen (SP) en Maxime Verhagen (CDA) – afgestoft en opnieuw naar voren geschoven. Goed plan, vindt Gertjan van Schoonhoven.

Het plan van Marijnissen en Heerma getuigt van politieke moed. Tien jaar geleden ging hetzelfde idee roemloos ten onder op een zompig slagveld van geld, ego’s, oorlog tussen steden en musea, locatiegedoe en – uiteindelijk – bezuinigingen vanwege de crisis. Dat laatste zal nu, in deze tijd van zogenaamd ‘gratis geld’ wel minder een obstakel zijn. Maar andere obstakels zijn de afgelopen jaren juist groter geworden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Discussie over ‘zwarte bladzijden’ is gepolariseerder dan ooit

De discussie over de ‘zwarte bladzijden’ in de Nederlandse geschiedenis is gepolariseerder dan ooit – als je al van een discussie kunt spreken. Pieter Heerma vindt dat juist daarom een Nationaal Historisch Museum harder nodig is dan ooit. Daar heeft hij op papier gelijk in, maar het heeft ook iets naïefs. Zeker in de grote steden – en zeker in Amsterdam – is het politieke activisme op dit terrein moordend.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Wat is er nou weer mis met het Wilhelmus?

Bovendien zijn de middelpuntvliedende krachten in de museumwereld groot. Deelhistorie is populairder dan integrale geschiedenis. Amsterdam wil een nationaal slavernijmuseum, Rotterdam krijgt een Landverhuizersmuseum.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.