Jelte Wiersma Premium Corner

Hitler-vergelijking is misselijkmakende actie van Guy Verhofstadt

06 februari 2020

‘Verhofstadt moet zijn kop houden,’ zei oud-VVD-leider Frits Bolkestein ooit in het Belgische tijdschrift Knack over de liberale Europarlementariër Guy Verhofstadt. Dat had Verhofstadt maar beter ter harte kunnen nemen, want hij maakt zichzelf voortdurend belachelijk. Woensdag weer met een misselijkmakende vergelijking, schrijft Jelte Wiersma.

Verhofstadt publiceerde op Twitter twee foto’s. Op de ene staat AfD’er Björn Höcke die een lichte buiging maakt voor FDP’er Thomas Kemmerich, die dankzij AfD-steun deze week minister-president werd in de Duitse deelstaat Thüringen.

Daarnaast publiceerde Verhofstadt, lid van het Europees Parlement, een foto met daarop de Duitse rijkspresident Paul von Hindenburg die in 1933 de macht overdraagt aan Adolf Hitler.

De foto’s worden begeleid met de tekst: ‘What happend in #Thuringen is totally unacceptable. My response? Not in our name!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verhofstadt bagatelliseert de Tweede Wereldoorlog en Holocaust

Nu is Twitter een platform dat uitnodigt tot overdrijvingen en fel debat. Maar wat Verhofstadt hier doet, is misselijkmakend. Door een vergelijking te trekken tussen de premiersverkiezing in het Thüringse parlement en de machtsoverdracht aan Adolf Hilter, bagatelliseert hij de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Robbert de Witt interviewde de ‘partijfilosoof’ van AfD Marc Jongen: ‘Wij willen de Duitsers de ogen openen’

Daarnaast kan Kemmerich de AfD niet verbieden op hem te stemmen. Kemmerich verklaarde na zijn uitverkiezing: ‘Ik ben anti-AfD en anti-Höcke. De brandmuur naar rechts blijft overeind.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.