Jelte Wiersma Premium Corner

Privatisering BBC voorbeeld voor publieke omroep

Door Jelte Wiersma - 21 februari 2020

De Britse premier Boris Johnson grijpt in bij de almaar uitdijende BBC. Het wereldberoemde staatsbedrijf moet lokale radiostations verkopen, websites en televisie-kanalen beperken, presentatoren mogen geen schnabbels meer doen en wie de BBC wil ontvangen, moet een abonnement nemen. Uitstekende voorstellen die in Nederland navolging horen te krijgen, schrijft Jelte Wiersma.

Een afrekening, zo worden de voorstellen van Boris Johnson in het Verenigd Koninkrijk bestempeld. De BBC liet zich tijdens de Brexit-campagne in 2016 en daarna kennen als pro-Europese Unie.

Zo’n beetje elke nieuwsprogramma begon met: ‘Ondanks Brexit groeit de economie.’ Of: ‘Ondanks Brexit is de werkloosheid lager dan in 45 jaar.’ Pro-EU-politici en anderen die in de EU wilden blijven, kwamen veel vaker aan het woord dan sceptici.

BBC zoekt naar bestaansrecht

Maar de BBC zoekt naar bestaansrecht. Britten kijken en luisteren minder naar de BBC. De omroep brengt in reactie daarop steeds meer websites en andere kanalen in de lucht om een nieuw, jonger publiek te trekken. Daarmee zit het in het vaarwater van commerciële bedrijven. Denk aan BBC’s tientallen lokale radiostations die Johnson aan private partijen wil verkopen. Deze stations concurreren met lokale, commerciële kranten. Datzelfde geldt voor de websites die de BBC in steeds grotere aantallen in de lucht heeft gebracht.

Lees ook dit commentaar van Ron Kosterman over de publieke omroep: een gebed zonder einde

Dit is uit de hand gelopen, vindt Johnson. Hij wil daarom ook dat de 160 euro die elk huishouden met een televisie verplicht aan de BBC moet betalen komt te vervallen. Dit levert de BBC jaarlijks zo’n 4 miljard euro op, naast de inkomsten van de commerciële tak die bijvoorbeeld dramaseries verkoopt voor zo’n 1,5 miljard euro per jaar. Johnson vindt dat zij die de BBC willen ontvangen maar een abonnement moeten nemen, net zoals dat nodig is voor Netflix.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.