Jeroen van Wensen Premium Corner

Betalen om aangifte te doen brengt belastinginning in gevaar

Door Jeroen van Wensen - 11 februari 2020

Bedrijven moeten sinds dit jaar betalen om belasting te mogen betalen. Het is een constructie die nergens in Europa bestaat, behalve in Nederland. Maar de wettelijke grondslag lijkt te ontbreken, doordat het kabinet veel te grote spoed zet achter deze operatie. Tijd om pas op de plaats te maken, vindt Jeroen van Wensen.

Particulieren kunnen met DigiD inloggen bij de Belastingdienst. Stichtingen, verenigingen, bv’s en nv’s moeten hiervoor sinds dit jaar eHerkenning gebruiken. En dat kan alleen via commerciële partijen zoals KPN, die 40 tot 100 euro per jaar rekenen voor deze dienst. Kortom: bedrijven moeten eerst betalen, om daarna de de belastingaanslag te mogen betalen.

De wettelijke grondslag ontbreekt

Maar nergens in de wet staat dat bedrijven moeten betalen om belasting te kunnen betalen. En stukken die staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief (D66) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, werpen weinig extra licht op de zaak. De staatssecretaris meent dat het bestuursrecht voldoende aanknopingspunten biedt, maar legt nergens uit waarom. Vorige week, toen de Tweede Kamer en kabinet spraken over eHerkenning, was het antwoord ook al niet duidelijk.

Bovendien zijn er geen beleidsregels waarin staat dat alleen eHerkenning door bedrijven mag worden gebruikt, om belastingaangifte te doen. Op dit moment staat in de beleidsregels nog de inlogmethode zoals die voor 2020 gold.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.