Gerry van der List Premium Corner

Verkopen van je eigen lijk hoort bij individuele keuzevrijheid

Door Gerry van der List - 27 februari 2020

Waarom zou iemand niet zijn nier mogen verkopen? Deze interessante vraag werpt Johan Norberg op in de deze week verschenen speciale editie Liberalisme van Elsevier Weekblad. Zelf vindt de Zweedse liberaal dat hij best een geldelijke vergoeding mag ontvangen als hij als een lichaamsdeel afstaat. Het gaat om een win-winsituatie, iedereen profiteert. In Nederland wordt deze kapitalistische logica niet omarmd, schrijft Gerry van der List.

Het kopen of verkopen van organen is strafbaar. Wie zijn nier aanbiedt op marktplaats.nl, krijgt te maken met de rechter. Dat is jammer. Er staan nu heel wat mensen op een wachtlijst voor nieren die geld over hebben voor een gezond orgaan.

RISE Labs biedt een budgetuitvaart aan

De weerzin tegen commercie leidt ook tot ophef na een onthulling van Nieuwsuur. De televisierubriek kwam op het spoor van RISE Labs, een bedrijf dat een ‘budgetuitvaart’ aanbiedt. Door het afstaan van je lichaam na je dood worden nabestaanden kosten bespaard. RISE Labs wil geen commentaar geven, maar verkoopt delen van het lijk vermoedelijk door aan buitenlandse farmaceutische bedrijven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.