Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

VVD en CDA, werk niet mee aan cordon sanitaire rond FVD

14 februari 2020

Na de absurde tweet van Thierry Baudet waren D66 en GroenLinks er als de kippen bij om een cordon sanitaire te bouwen rond FVD. Ook VVD en CDA worden onder druk gezet om daaraan mee te doen, maar zij moeten niet zwichten, vindt Afshin Ellian.

Sommige politici zijn hardleers. Er zijn politieke partijen die niets willen leren van de recente geschiedenis. Daarbij lopen D66 en GroenLinks, twee uitwisselbare partijen, voorop.

D66 en GroenLinks willen coalitie met FVD in Brabant tegenhouden

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Ze hebben allebei minstens twee dwingende uitgangspunten: het bevorderen van immigratie én het instellen van een cordon sanitaire rond de nieuwe conservatieve partijen.

In de provincie Noord-Brabant willen VVD en CDA onderhandelen met Forum voor Democratie (FVD) voor de vorming van een coalitie. Daar is het college gevallen wegens de stikstofproblematiek. Maar Rob Jetten (D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer) en Jesse Klaver (GroenLinks-leider) riepen VVD en CDA op om niet te onderhandelen met FVD, omdat partijleider Thierry Baudet met een tweet Marokkanen heeft beledigd.

Het waren vrolijke dagen voor de Volkskrant en NRC Handelsblad. Ze konden er geen genoeg van krijgen. Eindelijk hadden ze het monster te pakken gekregen: de treintweet van Baudet.

Ook GroenLinks was erg blij met de foute tweet van Thierry Baudet. Klaver opereerde als een ouderwetse GroenLinkser: ‘VVD en CDA willen extreemrechts het zadel in helpen. En dat na de racistische uitingen van de FvD-voorman deze week. Provincies moeten de stikstofcrisis oplossen, maar VVD en CDA gaan nu in zee met een partij die de hele stikstofcrisis ontkent.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Absurde tweet van Baudet, maar Klaver gaat veel te ver

Jesse, dit gaat echt te ver! Ook ik vind dat de tweet van Baudet absurd was en het is goed dat hij die heeft ingetrokken. Maar is het niet te gemakkelijk om je politieke rivaal te criminaliseren? Overigens kan Klaver aan Paul Rosenmöller, de fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer, vragen hoe hij in zijn tijd aan het demoniseren van Pim Fortuyn heeft bijgedragen: ‘Pim Fortuyn is niet gewoon rechts, maar extreemrechts.’

Lees ook deze column terug van Afshin Ellian: Als VVD niet kiest voor Baudet, is partij ten dode opgeschreven

Maar Klaver is niet geïnteresseerd in de geschiedenis. Wellicht denkt hij dat de politieke geschiedenis met hem begint.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.