Nicolette van den Hout Premium Corner

Dispuut met de fiscus? Verhuis naar Noord-Nederland

Door Nicolette van den Hout - 07 maart 2020

Of je gelijk krijgt van de rechter bij een dispuut met de fiscus hangt af of je in Leeuwarden woont of in Den Haag, blijkt uit onderzoek van belastingadvieskantoor Deloitte. Dat is een kwalijke zaak, schrijft Nicolette van den Hout.

Deloitte analyseerde 34.806 belastingzaken die voor de rechter zijn verschenen. Daaruit blijkt dat belastingplichtigen in 55 procent van de gevallen wonnen van de fiscus bij de rechtbank Leeuwarden en Noord-Nederland, en dat maar 35 procent wint bij de rechtbank Den Haag en Noord-Holland. De verschillen per individuele rechter kunnen nog groter zijn.

Verschil in uitspraken van rechters is van alle dag. Maar vaak zit het verschil dan in de hoogte en zwaarte van de straf. Een dief blijft een dief. Bij belastingzaken die voor de rechter komen wordt uitspraak gedaan of iemand bijvoorbeeld onterecht te veel belasting heeft betaald. Het antwoord is dan ja of nee. Belastingwetgeving wordt hiervoor geïnterpreteerd en toegepast. En die fiscale regels zouden voor iedereen hetzelfde moeten zijn. Maar dat is dus niet het geval. Als belastingbetaler in Den Haag kun je dus door de rechter gedwongen worden om meer belasting te betalen dan iemand in Groningen, op basis van precies dezelfde regels.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.