Onno Aerden

Geachte Cora van Nieuwenhuizen: laat hulpdiensten sneller rijden

14 maart 2020

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen (VVD): snelheid omlaag, vooruit – maar niet voor hulpdiensten.

Gisteren was het zover: de maximumsnelheid in Nederland is overdag terug op het niveau van 1974: 100 kilometer per uur. Alleen tussen zeven uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends mag op sommige stukken snelweg nog worden doorgetrapt.

Alles voor de stikstofreductie, die dezer dagen door corona-ellende even helemaal aan het zicht onttrokken leek.

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Minder hard, dat is even slikken voor uw eigen VVD, de zelfverklaarde ‘vroempartij’ die de verhoging van de maximumsnelheid tot 130 kilometer per uur in 2012 als een enorme verworvenheid beschouwde.

Is het erg allemaal? Dat is vooral een gevoelskwestie. In ons land schelen die 30 kilometer per uur – in tegenstelling tot in het grote Duitsland – nauwelijks tijd. Sterker: de Algemene Rekenkamer concludeerde afgelopen jaar op basis van uitvoerige metingen dat een hogere maximumsnelheid juist had geleid tot meer files en een langere reistijd. 

Onbegrijpelijk dat maatregel geldt voor hulpdiensten

Het besluit valt te begrijpen – maar een consequentie van de rigide regel niet. En die is dat ook hulpdiensten kennelijk gehouden zijn aan de snelheidsreductie.

Ambulances, politie- en brandweerauto’s mogen voortaan nog maar 130 en niet – zoals tot vrijdag – ongeveer 160 kilometer per uur rijden. Want, stikstof. Onbegrijpelijk, zoals een ambulancechauffeur eind vorig jaar al uitlegde: ‘Wie gaat het de familieleden van een patiënt vertellen dat zij wel harder kunnen rijden, maar dat niet mogen?’ Ook de politie klaagde direct nadat het kabinetsvoornemen in november bekend was geworden.

Het bleef na deze terechte kritiek oorverdovend stil op uw ministerie. Zelfs toen uw eigen partij – samen met de PVV – u in februari nog eens om zo’n uitzondering verzocht. 

Redden van mensenlevens eindeloos veel belangrijker

Waarde minister: gisteren was de uitgelezen dag om het land te melden dat hulpdiensten – met zwaailicht en sirene – zo hard mogen rijden als haalbaar is. Redden van mensenlevens, bestrijden van crisis en ramp, dat maatschappelijke belang lijkt mij oneindig veel groter dan minuscule ‘stikstofwinst’.

U kunt deze omissie alsnog rechtzetten. Meld volgende week dat u hulpdiensten van de regel uitzondert. Cynisch genoeg schept de coronacrisis daarvoor een actuele aanleiding. Zelden zal een ministerieel besluit zo gemakkelijk zijn omarmd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.