Eric Vrijsen Premium Corner

Rutte is als een stootkussen tijdens coronadebat

18 maart 2020

Mark Rutte is als een stootkussen, schrijft Eric Vrijsen. Hoe de Kamerleden ook boksen, alles wordt gedempt. In het grote debat over de oorlog tegen de corona-pandemie, dreef niemand Rutte in het nauw. Aan zijn kennisvoorsprong en zijn verbale lenigheid konden de anderen niet tippen.

Rutte behandelt zijn tegenstanders als gelijken. Of het nu Lodewijk Asscher (PvdA), Geert Wilders (PVV), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) of Merel van Kooten (ex-Partij voor de Dieren) is, hij geeft ze allemaal consciëntieus antwoord. Dat versterkt het idee dat niemand vat op hem krijgt.

Het debat van woensdag ging vooral om het zwakke punt in Ruttes tv-toespraak van maandag. De VVD-premier had drie scenario’s geschetst en de richting van het beleid uitgelegd: geen totale lockdown; geen laisser-faire (beide onacceptabel), maar een soort tussenvorm waarbij het virus zich gecontroleerd kan verspreiden, zodat gaandeweg ook groepsimmuniteit ontstaat en ‘een muur wordt opgetrokken’ rondom kwetsbare ouderen en anderen met een zwakke gezondheid. Hierdoor ontstond het misverstand dat het kabinet zoveel mogelijk virusbesmetting toejuicht.

Internationale deskundigen noemden dat een risico. Wilders zei bozig dat Rutte doelbewust het virus laat voortwoekeren om zoveel mogelijk mensen te besmetten, die dan vervolgens anti-stoffen ontwikkelen. Hij noemde dat een onacceptabel risico, omdat wetenschappers nog niet weten hoe de resistentie tegen het virus werkt.

Wilders verdedigt Italië en Griekenland; Klaver wil grenzen sluiten

Het deed een beetje vreemd aan dat Wilders de lijn verdedigde van Italië, Griekenland en internationale clubs als de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Zoals het ook vreemd was dat GroenLinks-leider Jesse Klaver op een zeker moment het sluiten van de Europese binnengrenzen propageerde.

Maar Rutte liet het wel uit zijn hoofd om Wilders dat in te peperen. De premier bleef soeverein en begripvol. Hij legde het nog eens uit, want hij is nu eenmaal degene met de meest directe contacten met de echte deskundigen.

Bekijk het hele debat hieronder terug:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.