Gerlof Leistra

Sporten in tijden van corona vergt improvisatie

Door Gerlof Leistra - 26 maart 2020

Hoe blijf je in conditie als de sportschool dicht is en parken en speelveldjes worden gesloten uit angst voor corona? Er zijn legio mogelijkheden, ziet Gerlof Leistra in zijn omgeving. Van het inrichten van een krachthonk thuis, tot badminton op straat en hardlopen of fietsen.

De weegschaal slaat straks voor veel mensen door: van alleen maar op de bank zitten, kom je al snel aan. Maar waar moet je naartoe? De tweeduizend fitnesscentra met hun in totaal 2,3 miljoen klanten zijn nu al een week gesloten tot in elk geval 6 april. Hetzelfde geldt voor onder meer golfbanen, tennisbanen, zwembaden, voetbalvelden en de Cruyff Courts. Alle verenigingssporten liggen stil.

Dwangsom

Wie de regels overtreedt, kan een boete verwachten. Zo kreeg een man in Amstelveen een dwangsom van 30.000 euro opgelegd omdat hij in een garagebox een illegale sportstudio runde en zich bovendien niet aan de coronamaatregelen hield. De eigenaar van de garage moet eenzelfde bedrag betalen. Buitensporters die zich niet houden aan de voorgeschreven afstand van 1,5 meter, riskeren een boete van 400 euro.

Toch zijn er nog voldoende mogelijkheden om zelf te sporten, al vergt dat wat improvisatie. Sportfanaat Peter R. de Vries bijvoorbeeld plaatste vanmorgen een foto op Twitter van wat gewichten op de vloer: hij heeft thuis een ‘gym’ ingericht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Voor mijn tijdelijk thuiswonende zoon (23) kocht ik een stuk touw om op het dakterras zijn pittige conditietraining aan te vullen met touwtjespringen. Verder halen we het loodzware indoor roeiapparaat uit de overvolle garage om outdoor – op het dakterras – te kunnen roeien.

Halsbrekende toeren met skateboards

Veel mensen trekken hun hardloopschoenen aan en vanmiddag zag ik in mijn buurt kinderen in de tuin of op straat badminton spelen. Stoeprandje en volleybal zijn helaas vrijwel nergens mogelijk omdat de straten vol staan met auto’s van thuiswerkers. Op de halfpipes staan de jongeren te dringen om hun halsbrekende toeren uit te halen met hun skateboards, crossfietsen, skates of stepjes.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De tennisbanen aan de rand van mijn buurt liggen er verleidelijk bij. Met een net tussen de spelers is de kans op besmetting minimaal, zou je zeggen. Maar ook de tennisclubs moeten zich houden aan de sluiting, meldt de beheerder die het park schoonhoudt.

Buitenzwemmen

Nu de zwembaden zijn gesloten, is buitenzwemmen een gezond alternatief. Het water voelt misschien nog wat fris aan, maar alles went.

De lente is losgebarsten. Vanaf aanstaande zondag gaat de zomertijd in en is het een uur langer licht. Misschien biedt een goede conditie geen afdoende bescherming tegen corona, maar het gevaar van overgewicht ligt met al dat bankzitten op de loer. De weegschaal liegt nooit en moet niet doorslaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.