Eric Vrijsen Premium Corner

Warrige presentatie van kabinet dat de regie dreigt te verliezen

24 maart 2020

Het kabinet-Rutte nam de tijd om strenge corona-maatregelen langzaam op te bouwen. Draagvlak is ook in tijden van crisis de hefboom van het bestuur, schrijft Eric Vrijsen. Stap voor stap kwam er dan toch een soort lockdown. Althans, ‘we zijn daarvan nog één laatste stap verwijderd,’ zei premier Mark Rutte (VVD)  maandagavond.

Hij kondigde ‘een intelligente lockdown’ aan,  ook wel ‘een gerichte lockdown’. Maar helder was dat allerminst. Er waren krachtige maatregelen, maar daarop waren ook weer allerlei uitzonderingen. Behalve Rutte, voerden ook minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) en de ministers van Volksgezondheid en Medische Zorg Hugo de Jonge (CDA) en Martin van Rijn (PvdA) het woord. Zoveel pratende hoofden, dan ontstaat vanzelf verwarring.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tot 1 juni zijn alle evenementen uit den boze; maar voor de horeca geldt vooralsnog 6 april. In de openbare ruimte moeten mensen 1,5 meter uit elkaar blijven, maar pas bij vier mensen of meer wordt daartegen opgetreden. Voor kinderen geldt sowieso een uitzondering.

Wie koorts heeft, mag niet meer de straat op en dat geldt tevens voor zijn of haar huisgenoten. Samenkomsten in de privésfeer zijn taboe, al lieten de bewindslieden doorschemeren dat het onmogelijk is dat effectief af te dwingen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.