Joppe Gloerich

Samen sterk, maar niet in de chaos van het topvoetbal

05 april 2020

De eredivisie ligt al weken stil ligt, maar gestreden wordt er wel degelijk in het voetbal. Spelers, clubs, KNVB en UEFA buitelen in totale chaos over elkaar heen. Inzet van de ruzie is de vraag: moeten we de competitie uitspelen? Een simpel  ‘nee’ is een moeilijk woord in de voetbalindustrie, schrijft Joppe Gloerich.

Marc Overmars was als voetballer een beschaafde jongen met wie je niet snel mot kreeg. Dreigend was hij wel: uit het niets kon hij een rush inzetten en trefzeker op goal vuren. Ook als directeur voetbalzaken van Ajax kan Overmars venijnig uithalen. In De Telegraaf verweet hij de voetbalbonden KNVB en UEFA, met hun pogingen om dit seizoen toch nog wedstrijden af te werken, economische belangen te laten prevaleren boven de volksgezondheid. ‘De eredivisie is dood, de lol is er vanaf,’ vindt Overmars.

De vraag of het lopende eredivisieseizoen, dat op driekwart is blijven steken, als geëindigd moet worden beschouwd, heeft gezorgd voor een onontwarbare knoop aan meningen en belangen. De meeste aanvoerders, maar ook weer niet allemaal, willen nog wel voetballen, mits de gezondheidsrisico’s te overzien zijn. Dat zou dan moeten gebeuren in lege stadions, wat voor seizoenkaarthouders een nogal pijnlijke exercitie zou worden.

Ajax-directeur Marc Overmars is wel klaar met het lopende voetbalseizoen. Foto: ANP

Regisseur ver te zoeken

De eredivisieclubs slagen er ook niet bepaald in om met één mond te spreken. Ajax wil stoppen, andere clubs scharen zich met frisse tegenzin achter die opvatting, maar zijn toch ook boos op Ajax – omdat het Ajax is en omdat de Amsterdammers ‘de eenheid’ doorbreken. En inderdaad, Overmars deed zijn uitlatingen vlak voordat de eredivisieclubs een gezamenlijk statement naar buiten zouden brengen.

Weer andere clubs vinden het te vroeg voor een definitief competitie-einde en willen ‘de ontwikkelingen afwachten’. Veel kleine clubs, bevreesd voor een faillissement, zien het liefst nog wel een bal rollen. Om niet kopje onder te gaan, hebben zij de resterende tv-gelden immers het hardst nodig. Hun zorgen zijn begrijpelijk, bij tal van clubs zullen ontslagen onvermijdelijk zijn.

Een weldenkende regisseur is er niet in dit schimmenspel. Integendeel. De KNVB zou de resterende wedstrijden graag in de zomerperiode proppen. Dat zegt de nationale bond te doen onder druk van de UEFA: de Europese voetbalbond dreigt met het intrekken van tickets voor Europees voetbal als de landelijke competities niet per 3 augustus zijn afgerond.

En daarover is een ander gezelschap Zwitserse voetbalbobo’s dan weer niet te spreken. Wereldvoetbalbond FIFA laat bij monde van medisch topman Michel D’Hooghe weten de dreigementen van de UEFA totaal onverantwoord te vinden.

Almacht van de UEFA, onmacht van de spelers

Eén van de vele bijkomende problemen is dat niemand weet of clubs in de zomer nog een beroep kunnen doen op spelers wier contract per 30 juni afloopt, zoals Ajax’ sterspeler Hakim Ziyech.

Het is, kortom, een chaos. Natuurlijk, een crisis als deze had niemand kunnen voorzien. Maar de wirwar aan belangen, de verslaving aan televisiegelden, de almacht van de UEFA en de onmacht van de spelers – alles tezamen blijkt weer eens hoezeer het moderne topvoetbal zichzelf afhankelijk heeft gemaakt van zaken en partijen die met het spel zelf verontrustend weinig te maken hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.