Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Voer geen socialisme in na de noodtoestand!

24 april 2020

In een noodtoestand is voor velen de verleiding groot om de vrije, democratische staat te transformeren in een dictatuur. Afshin Ellian doet een oproep aan westerse leiders: voorkom dat het socialisme na de coronacrisis het nieuwe normaal wordt.

Nood breekt wet, en de economie. We leven in een noodtoestand. In Nederland hebben weinigen na de Tweede Wereldoorlog zo’n ingrijpende toestand meegemaakt. In de voorbije week promoveerde mijn promovendus Andrew Fink op The Importance of Conspiracy Theory in Extremist Ideology and Propaganda.

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Een prachtig proefschrift waarin Fink aan de hand van the Grand Conspiracy Theory  (het antisemitisme), de samenzwering en de plaats daarvan in de politiek heeft onderzocht. De promotie gebeurde online. Fink werkt en woont momenteel in Oekraïne. Ik ben erg trots op onze universiteit (de Universiteit Leiden) die studenten en promovendi, voor zover mogelijk, niet laat stranden in de coronaramp die grote delen van de maatschappij heeft verlamd.

Coronajaar is in allerlei opzichten een rampjaar

Het coronajaar is in allerlei opzichten een rampjaar: denk aan het menselijk leed, de exceptionele druk op het zorgstelsel, de totale ontwrichting van de economie en het leed van de ondernemers. Het aantal patiënten dat is gestorven door het Chinese virus uit Wuhan jaagt angst aan bij velen. Volgens de Nederlandse medisch specialisten zouden er in Nederland zonder de huidige strenge maatregelen 24.000 coronapatiënten op een IC-afdeling moeten worden opgenomen. Zoveel IC-bedden hebben we niet en kunnen we ook niet realiseren. Daarom zouden zonder maatregelen velen sterven door verstikking.

Duizenden families zijn intussen wanhopig: het Chinese virus heeft een verwoestende werking op het leven van ondernemers.

Lees ook het coververhaal van deze week: Hoe geven we de economie een kickstart na de lockdown?

Door de economische verwoesting die het coronavirus aanricht, besloten de westerse landen om ondernemingen en werknemers financieel te steunen. Het steunpakket van de staat heeft een ongekende omvang: Amerika geeft bijvoorbeeld ruim 2.000 miljard dollar aan steunpakketten uit. Maar wij zijn toch vrije (liberale) kapitalistische landen? Betekent dit de wedergeboorte van het socialisme? Met deze vragen worstelen velen.

Luidt deze noodtoestand  wedergeboorte socialisme in?

Naar mijn mening is het antwoord op bovenstaande vraag: ‘Nee, tenzij.’ Er is al opgemerkt dat we in een noodtoestand leven, een buitengewoon uitzonderlijke situatie. Ook de antieke staten, zoals het Romeinse en Perzische Rijk, kenden dit soort toestanden. Voor de Perzische heersers was dat geen grote uitdaging: het Aziatische despotisme is op zich al een voortdurende noodtoestand. Dat is overigens nog steeds zo.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.