Gerry van der List

Mark Rutte: glorieuze gladiator in de televisiearena

20 april 2020

De verkiezingscampagne is al lang begonnen en speelt zich, zoals gewoonlijk, vooral op televisie af. Met zijn charme, slimheid en status heeft de VVD-leider een grote voorsprong. Andere partijen kunnen alleen maar van zo’n mediagenieke voorman dromen, schrijft Gerry van der List.

Het fragment is al eindeloos herhaald. Nadat Mark Rutte vorige maand op een persconferentie had uitgelegd dat het schudden van handen voorlopig taboe is, schudde hij vrolijk de hand van RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat was een blunder, zou je kunnen zeggen. Maar de minister-president gaf direct zijn fout toe en drukte daarna de aanwezigen luid lachend op het hart zijn slechte voorbeeld vooral niet na te volgen. Het kwam weer innemend over. Alleen zuurpruimen droegen Rutte daarna zijn faux pas na.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

De charme van de premier werkt ontwapenend

Inmiddels is het laconiek lacherige er wel vanaf. De premier straalt nu de ernst uit die bij de crisis past. Maar zijn charme blijft, ook bij het erkennen van onvolkomenheden. Als een persconferentie met een overdaad aan bewindspersonen tot verwarring leidt, merkt Rutte rustig op dat de nieuwsrubrieken de informatie een stuk overzichtelijker op een rijtje hadden gezet. Dat werkt ontwapenend.

Zo doet de VVD het goed in de verkiezingscampagne, die natuurlijk al lang is begonnen. Het liberale gehalte van het gevoerde beleid is niet bepaald hoog en de verschijning van bewindspersonen als Stef Blok, Cora van Nieuwenhuizen en Eric Wiebes zal weinig kiezers inspireren tot een stem op de VVD. Toen Bruno Bruins instortte, werd hij met een zekere opluchting ingewisseld voor een PvdA’er. Hoe minder VVD-ministers, hoe kleiner de kans op electorale schade. Zo kan de partij optimaal profiteren van de status van haar mediagenieke voorman, een glorieuze gladiator in de televisiearena.

Wopke Hoekstra kreeg bijval van een bekende televisiedominee

Het electorale fortuin kan natuurlijk snel veranderen. Kansen wisselen. Kijk naar de kroonprinsenstrijd in het CDA. Vicepremier Hugo de Jonge leek aanvankelijk baat te hebben bij zijn prominente plek tijdens persconferenties van het kabinet. Maar bij het verdedigen van de, door de slimme Rutte in zijn maag gesplitste, corona-apps, begon hij al snel te haperen. Zijn opmerkelijke schoeisel en het filmpje over een knipbeurt door vrouwlief werken in deze situatie ook niet in het voordeel van de ijdele minister.

Collega en concurrent Wopke Hoekstra daarentegen is weer helemaal terug in beeld. De minister van Financiën leek even in ongenade te vallen door een relatief harde opstelling in Europese onderhandelingen. Maar hij wist zowaar in Brussel een overwinninkje te boeken, waarvan hij glimmend van trots in talkshows melding kon maken. Hij kreeg ook nog eens bijval van een bekende televisiedominee. Arjen Lubach prees de inzet van Hoekstra, wat diens imago duidelijk goed deed.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Innemendheid valt bij mediatrainingen helaas niet aan te leren

Of het Hoekstra of De Jonge wordt, het CDA lijkt voorlopig moeilijk electoraal tegenspel te kunnen bieden tegen de lijst-Rutte. Alle partijen kunnen eigenlijk alleen maar dromen van een handige, verbaal vlotte leider als Mark Rutte, die ook nog eens profiteert van het aanzien van een vitaal ogende kapitein op het schip van staat in ruw weer.

Het grondig bestuderen van zijn vaardigheden helpt weinig. D66’er Rob Jetten kan zijn bril van de hand doen, oneliners thuis instuderen en grootse ambities tentoonspreiden, maar innemendheid en charme vallen bij mediatrainingen helaas niet aan te leren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.