Marijn Jongsma Premium Corner

En weer duikt het spook van de bankencrisis op

26 mei 2020

De Europese Commissie komt woensdag met eigen plannen voor een herstelfonds om de coronacrisis te bezweren. Het zal worden gepresenteerd als een ambitieus hervormingsplan. Maar de kans dat een substantieel deel van de honderden miljarden euro’s wordt ingezet als brandpreventie is groot, schrijft Marijn Jongsma.

Brussel zegt de zwaarst getroffen lidstaten alleen te willen steunen als ze het geld (giften of leningen, hierover zijn lidstaten het fundamenteel oneens) gebruiken voor investeringen die passen in de Brusselse plannen. Voor meer duurzame energie bijvoorbeeld.

Door de kredietcrisis in 2008 (die in Europa overging in de schuldencrisis) belandden de ambitieuze Europese milieuplannen destijds in de ijskast, om er door eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) weer te worden uitgehaald. De Commissie wil voorkomen dat de coronacrisis leidt tot een herhaling van die geschiedenis.

Van kredietcrisis naar schuldencrisis

Los van de grootte en werkwijze van het herstelfonds: de kans dat Brussel de beschikbare gelden volledig kan inzetten om de oorspronkelijke agenda uit te voeren, lijkt klein. De economie redden krijgt altijd voorrang.

In 2008 vielen de banken ten prooi aan een wereldwijde kredietcrisis die begon met de instorting van de huizenmarkt in de Verenigde Staten. Europese lidstaten moesten hun banken stutten, waardoor de zwakste eurolanden bijna zelf omvielen en op hun beurt moesten worden gered.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.