Roelof Bouwman Premium Corner

‘Journalisten’ die geld aannemen uit Brussel: schadelijker bestaat niet

12 mei 2020

Sommige Nederlandse ‘media’ laten zich subsidiëren door de Europese Commissie. Het zijn roeptoeters van de macht die zich voordoen als controleurs, schrijft Roelof Bouwman.

Zoals bekend probeert Elsevier Weekblad sinds begin december 2019 te achterhalen welke ‘journalisten’ en ‘media’ geld aannemen van de Europese Commissie, om hoeveel geld het gaat en wat het doel is van deze subsidies.

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Een paar zaken zijn inmiddels opgehelderd. In 2018 en 2019 keerde de Europese Commissie in totaal 165.000 euro uit aan negen Nederlandse gegadigden. Vijf keer is 25.000 euro betaald en vier keer 10.000 euro.

Bijzondere traditie

Jaap Jansen en Pieter Gerrit Kroeger gaven in februari toe dat zij voor hun podcast Betrouwbare Bronnen 25.000 euro uit Brussel hebben gekregen. Het is vooralsnog gissen naar wie de rest van het geld is gegaan.

Dat er in Nederland ‘journalisten’ en ‘media’ zijn die zich laten betalen door autoriteiten en gezagsdragers, moeten we daarvan staan te kijken? Nee. We hebben op dit punt namelijk een bijzondere traditie.

Decennialang waren we een verzuild land. Dat gold ook voor een groot deel van de Nederlandse pers. Veel kranten hadden rechtstreekse banden met politieke partijen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.