Marijn Jongsma Premium Corner

Noodpakket sorteert voor op saneringen

20 mei 2020

In zijn tweede corona-noodpakket sorteert het kabinet Rutte-III  voor op een langduriger recessie en een verder oplopende werkloosheid. Het officiële credo is nog steeds baanbehoud. Maar behoud van bedrijvigheid krijgt terecht meer aandacht, schrijft Marijn Jongsma.

De meeste maatregelen uit het eerste pakket worden tot 1 september verlengd, een stap waarmee 13 miljard euro is gemoeid. Maar aanpassingen zijn er ook.

Extra geld en versoberingen

Nieuw is bijvoorbeeld de tegemoetkoming in de vaste lasten van mkb-bedrijven (maximaal 20.000 euro voor de komende drie maanden) die kampen met een minimaal 30 procent lagere omzet. Versoberingen ten opzichte van het eerste pakket liggen natuurlijk gevoeliger. Zo hebben zzp’ers vanaf 1 juni niet langer recht op inkomensondersteuning als een partner al genoeg verdient om als huishouding het sociale minimum te halen.

Vakbonden keerden zich vooral tegen het eerder aangekondigde schrappen van de ontslagboete. Bedrijven krijgen, afhankelijk van hun omzetverlies door de coronamaatregelen, maximaal 90 procent van de loonkosten vergoed. Bij ontslag moet die subsidie worden terugbetaald, plus een boete van 50 procent, bedoeld om zoveel mogelijk banen te behouden. Die is nu van tafel. Bedrijven die steun krijgen mogen na 1 juni geen dividenden en bonussen uitkeren, maar kunnen wél gemakkelijker ontslagen doorvoeren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.