Arendo Joustra Premium Corner

Waarom zou Nederland in EU moeten getuigen dat het deugt?

25 mei 2020

De Europese Unie zit met haar eeuwige onzekerheid vooral zichzelf in de weg. Nu moet de Unie weer zo nodig aantonen dat ze ‘solidair’ is. Zie het plan van Merkel en Macron. Maar de lidstaten van de Europese Unie zijn al meer dan een halve eeuw solidair met elkaar, schrijft Arendo Joustra. Waarom moeten landen als Nederland dan steeds weer belijden dat ze deugen?

In de Europese Unie zijn plannen altijd van meer belang dan daden. En elk plan is weer een lakmoesproef. Doe je mee of niet? Ben je voor of tegen Europese samenwerking?

Dit haasje-over met allerlei plannen in de Europese Unie legt een grote onzekerheid bloot over het eigen bestaan.

Neem het herstelplan voor Europa dat Angela Merkel en Emmanuel Macron maandag 18 mei presenteerden. De Duitse bondskanselier en Franse president willen 500 miljard euro vrijmaken voor steun aan de zuidelijke lidstaten.

Waarom geen 250 of 2.000 miljard euro, werd niet duidelijk. Elk bedrag is willekeurig, omdat het uiteindelijk niet om geld gaat. Geld kan immers niet het probleem zijn. Dat is via allerlei bestaande noodfondsen al ruim voorradig. En anders kan het spotgoedkoop worden geleend.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.