Marijn Jongsma Premium Corner

Ook in coronacrisis geen deken van loonmatiging

18 juni 2020

De coronacrisis zal leiden tot harde gevechten tussen werkgevers en vakbonden over hoe de pijn van de recessie wordt verdeeld. Een generiek loonoffer is in elk geval niet de oplossing, schrijft Marijn Jongsma.

Werkgeversvereniging AWVN is van mening dat bedrijven de bestaande loonafspraken moeten kunnen openbreken. Directeur Raymond Puts verwijst in Het Financieele Dagblad naar de Britse verzekeraar Aon, die werknemers vroeg om 20 procent van hun salaris in te leveren.

Minder inkomen is minder consumptie

Vanuit macro-economisch standpunt zou navolging van dit voorbeeld de economische krimp verder verergeren. Minder inkomen betekent minder consumptie en werkt zo door in sectoren die het grotendeels van binnenlandse consumptie moeten hebben. Denk aan winkels en horecazaken, precies de bedrijven die het zwaarst zijn geraakt door de coronacrisis.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.