Marijn Jongsma Premium Corner

Let bij blokkade China ook op de kleintjes

20 juni 2020

De Europese Commissie wil Chinese staatsbedrijven terecht beperken in hun vrijheid om bijvoorbeeld Europese bedrijven over te nemen of overheidsprojecten uit voeren. Maar met de focus op grotere bedrijven vecht Brussel de vorige oorlog, schrijft Marijn Jongsma.

De banden tussen de Chinese staat en het Chinese bedrijfsleven zijn innig, maar verschillen sterk van geval tot geval en niet altijd zonneklaar. De uitvoering van de plannen van de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zal dan ook niet altijd even eenvoudig zijn.

De diepe zakken van de Chinese staat

Dat laat onverlet dat een steviger Brussels beleid op dit punt noodzakelijk is. Chinese bedrijven die expanderen dankzij de diepe zakken van de Chinese staat maken zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. Dit is niet verenigbaar met het Europese (en Amerikaanse) vrijemarktmodel, waarbij de staat alleen de spelregels bepaalt. Het zou bijzonder naïef zijn om Europese bedrijven volledig bloot te stellen aan de machtspolitiek van een niet-democratisch land.

De lidstaten van de Europese Unie (EU) afzonderlijk zullen in bepaalde gevallen gevoelig zijn voor de verlokkingen van Chinees geld of goedkope Chinese diensten en producten. Het garanderen van een ‘gelijk speelveld’ is dan ook bij uitstek een taak voor de EU.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.