Joris Heijn Premium Corner

Kabinet moet leren van linkse pyrrusoverwinning dividendbelasting

18 juni 2020

Het kabinet moet leren van de linkse pyrrusoverwinning dividendbelasting, schrijft Joris Heijn.

Linkse politieke partijen boekten twee jaar geleden een grote overwinning. Het kabinet-Rutte haalde in oktober 2018 de beloofde afschaffing van de ­dividendbelasting van tafel. Het ‘cadeautje aan het bedrijfsleven’ lag al geruime tijd onder vuur. Een jaar later waarschuwde premier Mark Rutte op een ‘VVD-festival’ de grote bedrijven dat ook de beloofde verlaging van de winstbelasting van tafel zou gaan als de lonen niet sneller zouden stijgen.

Mikjardenbeloftes breken

En Rutte zette door. Zo ging op 1 januari de winstbelasting niet met 1,8 miljard euro omlaag, zoals was beloofd. Ook de afschaffing van de dividendbelasting, die stond gepland voor 1 januari dit jaar, ging dus niet door. Weer 1,9 miljard euro aan misgelopen lastenverlaging.

De lastenverhogingen die het kabinet het bedrijfsleven had opgelegd om deze ‘cadeautjes’ te betalen, gingen uiteraard wel door. Vorige week zag je de gevolgen van de overwinning van de vestigingsklimaatontkenners.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner