Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Eerste Kamer manoeuvreert zich in democratisch moeras

24 juni 2020

Voor de eerste keer sinds 1875 nam de Eerste Kamer een motie van afkeuring aan, tegen minister Kajsa Ollongren. Aanleiding was een actuele kwestie, over huurverhogingen. Maar als de Eerste Kamer zich met actuele kwesties bemoeit, gaat ze Tweede Kamertje spelen, schrijft Carla Joosten. En is dat echt de bedoeling?

Het primaat over actueel beleid ligt in het parlementaire stelsel bij de Tweede Kamer. Die is immers rechtstreeks gekozen, in tegenstelling tot de via een getrapte verkiezing door Provinciale Staten gekozen Eerste Kamer.

De controle op het regeringsbeleid ligt allereerst bij de Tweede Kamer. De Eerste Kamer stelt zich terughoudend op, is de oude regel. Zodra de Eerste Kamer zich met actuele kwesties gaat bemoeien, gaat ze Tweede Kamertje spelen.

En dat gebeurde met de Kameruitspraak van 21 april dat minister van Wonen Kajsa Ollongren (D66) de huren in de sociale en vrije sector moet bevriezen in verband met de coronacrisis.

Een meerderheid van Forum voor Democratie, PVV, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, 50Plus en OSF nam een motie aan van SP-senator Tiny Kox. Dat was al opmerkelijk, want eerder verwierp een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van een andere SP’er: Tweede-Kamerlid Sandra Beckerman.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.