Jelte Wiersma Premium Corner

EU-top: Geen akkoord is winst voor Nederland én EU

20 juni 2020

De 27 regeringsleiders van de EU-landen hebben vrijdag 19 juni geen overeenstemming bereikt over een EU-herstelfonds met giften aan vooral Zuid-Europa. Ook is er geen akkoord over een hogere EU-begroting. Dat is winst voor Nederland en de Europese Unie (EU). Het herstelfonds hoort van tafel te gaan, de begroting moet juist omlaag, schrijft Jelte Wiersma.

1.850 miljard euro, dat is het bedrag waarover de 27 regeringsleiders vrijdag via videotop met elkaar onderhandelden. Dit bedrag is voorgesteld door de Europese Commissie met steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) en heeft twee poten.

Lees hier het veelbesproken omslagverhaal:

Geen stuiver extra naar Zuid-Europa

Ten eerste een hogere EU-begroting voor de periode 2021 tot en met 2027. Die begroting moet van de EU-Commissie stijgen van 960 miljard euro voor de periode 2014 tot en met 2020 naar 1.100 miljard euro verspreid over de komende zeven jaar. Daarnaast wil de Commissie met garanties van de EU-lidstaten eenmalig 750 miljard euro lenen op de kapitaalmarkten voor een herstelfonds. Daarvan moet 500 miljard als giften gaan naar alle EU-landen, maar vooral die economisch het zwaarst getroffen zijn door de corona-lockdowns – specifiek in Zuid-Europa. Daarnaast moet 250 miljard euro aan leningen worden uitgezet.

Wie betaalt, bepaalt. Of toch niet?

De EU-begroting en het herstelfonds scheiden de geesten vooralsnog.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.