Bram Hahn Premium Corner

Natuurlijk is onderzoek naar corona-aanpak nodig

16 juni 2020

De Tweede Kamer stemt dinsdag opnieuw over een voorstel om de aanpak van de coronacrisis door het kabinet door buitenstaanders te laten beoordelen. Dat onderzoek moet er zo snel mogelijk komen, schrijft Bram Hahn.

Na een lange periode van eensgezinde steun voor de manier waarop het kabinet de coronacrisis aanpakte, groeiden de laatste weken de twijfels over de strategie. In tijden van crisis is het verstandig de rijen te sluiten, was bij de meeste politieke partijen de houding, maar er drongen zich steeds meer vragen op.

Er zijn meer dan genoeg onbeantwoorde vragen

Waarom zijn er in Nederland in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland en Denemarken veel meer slachtoffers? Waarom duurde het zo lang voor personeel in ziekenhuizen en zeker in verpleeg- en verzorgingshuizen de juiste beschermende hulpmiddelen en de mogelijkheid tot testen kreeg? En wat hebben het Outbreak Management Team en het kabinet precies voor ogen met de uitbreiding van de IC-capaciteit?

Legitieme vragen, die een antwoord verdienen. Niet alleen omdat het kabinet nu eenmaal de plicht heeft om zich te verantwoorden voor zijn beleid, maar ook om er zo snel mogelijk lessen uit te leren. De debatten over de corona-aanpak leveren vooralsnog onvoldoende antwoorden op die vragen op.

Voor het kabinet hoeft het niet

Minister voor Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) zit niet te wachten op zo’n onderzoek, omdat de crisis nog niet voorbij is.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.