Rob Ramaker Premium Corner

App-verkeer Ferd en Femke: voortaan alle info graag zo, zonder Wob

05 juni 2020

Door het app-verkeer tussen minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) publiek te maken, stelt Grapperhaus’ ministerie – waarschijnlijk onbedoeld – een nieuwe norm voor openheid. Een voorbeeld dat navolging verdient, schrijft Rob Ramaker.

Voor kritische burgers en journalisten is de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) een belangrijk middel. Door te ‘Wobben’ ontdekken ze – vrij naar voormalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) – hoe de bestuurlijke worstjes worden gemaakt. De invoering van de Wob moest leiden tot een meer transparante bestuurscultuur, die actief openheid verschaft, tenzij er zwaarwegende redenen bestaan om dat niet te doen.

Geerten Waling: Nederland zal Halsema het schandaal van
1 juni niet snel vergeven

Bestuurlijke transparantie nog lang geen dagelijkse kost

De dagelijkse realiteit is van dat ideaal nog ver verwijderd. Ambtenaren en bestuurders wringen zich in bochten om zaken niet op papier te hoeven zetten. Of ze geven documenten vrij waarop een inktpot lijkt te zijn omgevallen. Soms lezen journalisten in wel verkregen documenten tandenknarsend hoe wordt overlegd om zoveel mogelijk buiten de Wob te kunnen houden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.