Bram Hahn Premium Corner

Zijn Duitse kinderen besmettelijker dan Nederlandse?

04 juni 2020

Twee onderzoeken uit Duitsland en Nederland naar de rol van kinderen in de verspreiding van het coronavirus lijken elkaar tegen te spreken. Maar de kern blijft overeind: kinderen dragen weinig bij aan de verspreiding, schrijft Bram Hahn.

De beslissing om in Nederland de scholen te sluiten op 16 maart, was niet gebaseerd op vrees voor verspreiding van het coronavirus. Het Outbreak Management Team (OMT) was er eigenlijk van overtuigd dat jonge kinderen nauwelijks een rol spelen. En dat het dus beter was om kinderen gewoon naar school te laten gaan, zodat ouders – zeker die met cruciale banen – konden doorwerken.

Scholen niet dicht na advies, maar door maatschappelijke druk

Door maatschappelijke en politieke druk gingen de scholen toch dicht. Ze zouden pas weer opengaan als uit onderzoek inderdaad zou blijken dat dat veilig kon.

Dat onderzoek kwam moeilijk op gang. Het kostte tijd om voldoende gezinnen te vinden om te testen op besmettingen. Uit het lopende onderzoek en observaties uit andere landen bleek algauw dat kinderen weliswaar het virus kunnen oplopen, maar dat ze weinig bijdragen aan het verspreiden ervan. Vooruitlopend op de definitieve conclusies gingen basisscholen daarom op 11 mei weer half open.

Laden…

Meer lezen over de gevaren van het coronavirus..

Al vanaf 8,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.