Bram Hahn Premium Corner

Biedt mondkapje schijnveiligheid of juist gevoel van urgentie?

23 juli 2020

Maskers leveren schijnveiligheid, zei het RIVM steeds. Maar nu doet ineens het tegenovergestelde argument opgeld: ze maken ons juist bewuster van de aanwezigheid van het virus. Welke visie klopt, vraagt Bram Hahn zich af.

Er is niet zoveel veranderd aan de wetenschappelijke inzichten rond het nut van mondkapjes. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het RIVM hebben herhaaldelijk benadrukt dat mondkapjes gezonde mensen niet beschermen tegen binnenkomende virusdeeltjes en dat ze buiten ziekenhuizen weinig nut hebben. Helaas heeft dat, plus het enorme tekort tijdens de piek, ertoe geleid dat ook in verzorgingstehuizen nauwelijks gezichtsbescherming werd gedragen door bewoners en verplegend personeel. Nog steeds is het dragen van gezichtsbescherming in ziekenhuizen en verpleeghuizen niet overal de praktijk.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.