Jelte Wiersma Premium Corner

EU-top: Rutte won een paar slagen maar verloor oorlog van Franse imperialist Macron

21 juli 2020

Premier Mark Rutte (VVD) bevond zich tijdens de vierdaagse EU-top in Brussel over de meerjarenbegroting en het corona-herstelfonds in de ongemakkelijke positie waarin Britse premiers ook telkens zaten: geconfronteerd met Franse imperiale plannen voor Europa moesten de Britten telkens in de verdediging. Rutte won wel een aantal slagen, maar de strijd met de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) verloor hij, schrijft Jelte Wiersma.

Red Europa van de Fransen. Zo noemde stadhouder Willem III driehonderd jaar geleden zijn strijd tegen de Franse ‘zonnekoning’ Lodewijk XIV. Willem III stond nagenoeg alleen, maar wist uiteindelijk een paar Noord-Europese landen achter zich te krijgen en zelfs de troon van Engeland, Schotland en Ierland te bemachtigen door na een invasie de katholieke en pro-Franse koning te verjagen. Zo smeedde hij een blok dat sterk genoeg was om Frans imperialisme te weerstaan en Nederland en het huidige Verenigd Koninkrijk onafhankelijk te houden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.