Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Meeste stemmen gelden, heel goed plan: meer Omtzigten in de Kamer

01 juli 2020

Stemmen op de kandidaat van je voorkeur opdat die een plek in de raad of Tweede Kamer krijgt. Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, maar het kiesstelsel is zo ingericht dat die kandidaat wel heel veel stemmen moet halen om gekozen te worden als die niet hoog op de kandidatenlijst staat, schrijft Carla Joosten. Waarom niet ‘de meeste stemmen gelden?’

Voorkeursstemmen bestaan ook in het huidige systeem waarin politieke partijen de volgorde van de kandidatenlijst bepalen. Een kandidaat moet de kiesdrempel halen en dat zijn erg veel stemmen, waardoor maar weinigen de benodigde voorkeursstemmen halen.

Lees dit commentaar van Jelte Wiersma

Voorkeurstem zwaarder laten wegen: goed idee

Het kabinet kiest voor een systeem dat in 2019 door de Staatscommissie Parlementair Stelsel is geadviseerd en in 2006 al door het Burgerforum Kiesstelsel. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) stuurde de plannen 1 juli naar de Tweede Kamer.

Het komt erop neer dat kiezers kunnen stemmen op een partij – op de kandidatenlijst als geheel – of op een specifieke kandidaat op een lijst.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.