Jeroen van Wensen Premium Corner

Pensioenakkoord zorgt voor opgeruimde zolder

07 juli 2020

Het beste pensioenstelsel ter wereld gaat flink op de schop. Of die veranderingen gunstig uitpakken, valt nog lastig te zeggen. In elk geval maken de hervormingen de weg vrij om broodnodig achterstallig onderhoud aan het stelsel uit te voeren, schrijft Jeroen van Wensen.

Afgelopen zaterdag stemde ook de FNV in met het pensioenakkoord. Daardoor kan minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66) eindelijk de stapels wetten indienen die nodig zijn om het pensioenakkoord uit te voeren. Volgend jaar geeft het parlement naar verwachting zijn zegen. Daarna hebben de pensioenuitvoerders, werkgevers en werknemers tot 2026 de tijd om de pensioenregeling van hun bedrijf, sector of beroepsgroep aan te passen op basis van de nieuwe pensioenregels.

Van belofte naar ambitie

De belangrijkste wijziging van het akkoord is dat de ‘pensioenbelofte’ verdwijnt. Ervoor in de plaats komt een ‘pensioenambitie’. Het vaststaande bedrag wordt ingeruild voor een pensioenuitkering die stijgt of daalt, afhankelijk van het rendement dat een pensioenfonds weet te behalen. Daarnaast neemt door het pensioenakkoord de AOW-leeftijd minder snel toe, krijgen werknemers met zware beroepen een vroegpensioenregeling en moeten zelfstandigen verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner