Beleggen zonder beginnersfouten

Investeer elke maand een klein bedrag in een fonds dat belegt in verschillende beleggingscategorieën, regio’s en sectoren: zo maak je kennis met beleggen. Je hoeft je bovendien niet af te vragen of je op het hoogtepunt van de markt instapt of dat je op het verkeerde aandeel wedt.

Meer informatie over de profielfondsen van BlackRock? Kijk hier.

Een beginnende belegger moet heel wat beslissingen nemen. Waarin ga ik mijn geld investeren? Houd ik zelf het roer in handen of laat ik dat over aan een specialist? Hoe kan ik invloed krijgen op de mate van risico die ik neem? En stap ik in één keer in of doe ik dat stapsgewijs? Door goed na te denken over wat je wilt bereiken met beleggen, kun je veel onnodige teleurstellingen vermijden en op een verstandige manier naar je financiële doelen toewerken.

Een beginnende belegger zet maar al te vaak een eerste stap op de beurs door aandelen te kopen in een of enkele bedrijven waar hij veel over hoort en leest. Een voordeel is dat je tijdens elke handelsdag kunt volgen hoe de waarde van je belegging zich ontwikkelt. Het komt regelmatig voor dat de koers van dit soort populaire aandelen aanvankelijk mooi oploopt, temeer omdat ook andere beginnende beleggers hun geld in deze bekende aandelen steken. Vroeg of laat echter zal het beurssentiment omslaan of komt er weer een ander marktsegment in de schijnwerpers te staan. Zodra je aanvankelijke winst omslaat in een verlies, wordt het wel heel lastig om goed op het netvlies te houden waarom je eigenlijk met beleggen bent begonnen.

Een les van professionals

Het is aan te bevelen om vóórdat je met beleggen begint, al na te denken over een goede spreiding. Professionele beleggers verdelen hun vermogen over verschillende beleggingscategorieën, zoals aandelen en obligaties. Binnen elk segment investeren ze ook weer in landen en sectoren. Hierdoor verkleinen ze het risico dat een tegenvaller in een bepaald marktsegment grote schade aanricht.

Voor een beginnende belegger is het geen doen om zelf op zoek te gaan naar de beschikbare aandelen en obligaties uit verschillende sectoren en landen. Dit hele proces kan echter heel goed worden overgelaten aan een professionele partij. BlackRock is de grootste beleggingsonderneming ter wereld, met een beheerd vermogen van ongeveer $ 5.970 miljard. Via de profielfondsen van BlackRock kunnen beleggers gespreid en tegen lage kosten investeren in een risicovariant die het beste past bij hun financiële doelen en persoonlijke voorkeur.

Meer risico, hoger rendement

Het risicoprofiel van een portefeuille wordt heel sterk bepaald door de wijze waarop het vermogen verdeeld wordt over verschillende soorten beleggingen. Naarmate een belegger meer investeert in risicovolle beleggingen, zoals aandelen in plaats van veilige staatsobligaties, nemen zowel de waardeschommelingen als het verwachte rendement toe. Hoeveel risico je moet nemen, hangt af van waar je je prettig bij voelt en van het doel waarvoor je vermogen wilt opbouwen.

Wanneer dat doel heel ver in de toekomst ligt – zoals een aanvulling op je pensioen – kun je het je permitteren om meer risico te nemen. Als het dan een jaar flink tegenzit, kan een eventueel verlies door enkele goede beursjaren worden ingelopen. Het is verstandig om risico af te bouwen naarmate je doel dichterbij komt. Er blijft dan immers minder tijd over om tegenvallers goed te maken. Beter niet beginnen met beleggen? Als je een horizon van minder dan drie jaar hebt of als je wakker ligt van de gedachte dat je geld minder waard kan worden.

Instappen zonder hoogtevrees

De profielfondsen van BlackRock beleggen via ETF’s in 7 verschillende beleggingscategorieën. Een ETF is een beleggingsfonds dat niets anders doet dan het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een bepaalde beursindex. Omdat er geen fondsbeheerders en analisten nodig zijn die proberen om de markt te verslaan, liggen de kosten van deze instrumenten laag. Op deze wijze kun je als beginnende belegger voordelig en gespreid investeren in duizenden aandelen en obligaties.

Toch lijkt het nog een grote stap om van het veilige sparen uit te wijken naar beleggen. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om elke maand een klein bedrag te beleggen in plaats van in één keer in te stappen. Je loopt dan niet het risico dat je op een top instapt waarna de beurskoersen meteen dalen, zodat je al snel tegen een verlies aankijkt dat je niet snel goedmaakt. Door elke maand een vast bedrag te investeren in een van de profielfondsen van BlackRock, kun je op termijn toch een mooi vermogen opbouwen. Zonder dat je er veel omkijken naar hebt.

Meer informatie over de profielfondsen van BlackRock? Kijk hier.

Dit is een partnerpagina. De redactie van Elsevier Weekblad is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Drie valkuilen waar elke belegger voor moet oppassen

Het geheim van succesvol beleggen schuilt niet zozeer in het najagen van een zo hoog mogelijk rendement, maar in het vermijden van de valkuilen op de beurs. Daarbij kunnen de profielfondsen van BlackRock een belangrijke rol spelen. Meer informatie over de profielfondsen van BlackRock? Kijk hier. De meest succesvolle beleggers zijn meestal niet rijk geworden … Continued

Lees verder

Een mooi pensioen heb je zelf in de hand

Het overgrote deel van de Nederlanders is niet bezig met de hoogte van hun inkomen na hun laatste werkdag. Toch is het veel verstandiger om nu al regelmatig wat opzij te zetten en niet pas wanneer je laatste werkdag in zicht komt. Meer informatie over de profielfondsen van BlackRock? Kijk hier. Eerlijk zeggen: verdwijnen de … Continued

Lees verder