Een mooi pensioen heb je zelf in de hand

Het overgrote deel van de Nederlanders is niet bezig met de hoogte van hun inkomen na hun laatste werkdag. Toch is het veel verstandiger om nu al regelmatig wat opzij te zetten en niet pas wanneer je laatste werkdag in zicht komt.

Meer informatie over de profielfondsen van BlackRock? Kijk hier.

Eerlijk zeggen: verdwijnen de brieven van jouw pensioenfonds ook vaak ongeopend in een la? Dan ben je bepaald niet de enige. Uit onderzoek van BlackRock 1 blijkt dat 29% van de Nederlanders geen idee heeft of ze op koers liggen voor het gewenste pensioen. Dat is meer dan waar ook ter wereld. Van de groep die wél weet hoe ze ervoor staan is het bovendien de vraag of ze daar gelukkig mee zijn. Meer dan de helft van de bevolking zegt naast de AOW namelijk geen aanvullend pensioen op te bouwen, blijkt uit het onderzoek.

Sinds juli 2017 komt de AOW-uitkering op € 1.098,96 netto voor een alleenstaande en € 757,80 per persoon als je samenwoont. Als je daarnaast niet zelf wat opzij hebt gezet, blijft er na alle kosten voor wonen, voorzieningen, boodschappen en verzekeringen waarschijnlijk nauwelijks iets over voor de leuke dingen, zoals een stedentripje of een verre reis.

Hopen dat het goedkomt

Als je twijfelt of je wel voldoende inkomen hebt na je laatste werkdag, kun je twee dingen doen. Zelf wat geld opzij zetten of hopen dat het wel goedkomt, ervan uitgaande dat de overheid meer geld gaat vrijmaken voor de oudedagsvoorziening. Die laatste kans lijkt echter heel klein, aangezien de overheidsuitgaven voor de oudedagsvoorziening in Nederland al heel snel groeien. In 1980 telde Nederland 1,6 miljoen 65-plussers 2. Momenteel zijn dat er 3,2 miljoen en in 2040 zelfs 4,8 miljoen: drie keer zoveel als in 1980.

Daar komt bij dat de levensverwachting gestaag toeneemt. De uitgaven aan de AOW gaan dus niet alleen stijgen doordat het aantal ouderen toeneemt, maar ook doordat die groep steeds langer leeft. De kans dat je in de toekomst voldoende middelen hebt om van je oude dag te genieten is een stuk groter als je daarvoor zelf vermogen hebt opgebouwd. Dat kan een stuk makkelijker dan mensen vaak denken.

Zelf vermogen opbouwen voor later

In plaats van hopen dat het goedkomt kun je er ook voor kiezen om zelf vermogen op te bouwen voor later. Daarin sta je niet alleen; wij Nederlanders zijn immers geboren spaarders. Volgens De Nederlandsche Bank hebben we samen meer dan € 350 miljard op spaarrekeningen staan. Het grote nadeel van sparen is dat je vermogen bij de huidige rentestand nauwelijks groeit.

Als je rekening houdt met vermogensbelasting en het effect van inflatie wordt je geld zelfs minder waard. Toch gaat beleggen veel mensen nog een stap te ver. De zekerheid dat je vermogen op hetzelfde niveau blijft, al is het dan op papier, ontbreekt. Daar staat tegenover dat je uitzicht kunt krijgen op een rendement dat op de lange termijn een stuk hoger kan liggen dan de huidige spaarrente. Als je pensioen nog toekomstmuziek is, kan beleggen een prima middel zijn om daarvoor vermogen op te bouwen.

Naarmate je horizon langer is, neemt de kans op een mooi rendement namelijk toe. Historisch zijn er beduidend meer goede dan slechte beursjaren, zodat het effect van koersdalingen op de lange termijn vaak ruimschoots wordt gecompenseerd door periodes van koersstijgingen. In onderstaande grafiek zie je hoe groot de kans was op een negatief rendement, een rendement van 0% tot 10% en van zelfs nog meer als je je geld op een willekeurig moment voor een periode van respectievelijk 1, 5, of 20 jaar in Amerikaanse aandelen had belegd. Dat ziet er toch een stuk rooskleuriger uit.

Totaalrendement van S&P 500 Index sinds 1871 / Bron: Robert Shiller

Voorzichtig beginnen

Beginnen met beleggen betekent niet dat je zelf op zoek moet gaan naar kansrijke aandelen. Je kunt ook beleggen via een fonds, zodat je geen omkijken hebt naar de aandelenselectie of het financiële nieuws moet volgen. BlackRock heeft verschillende profielfondsen die via kostenefficiënte indexfondsen beleggen in duizenden aandelen en obligaties wereldwijd.

Door de zeer brede spreiding zal een tegenvaller in een bepaalde sector of regio niet snel veel koersschade aanrichten. Er zijn verschillende fondsvarianten met verschillende risicoprofielen. Afhankelijk van je risicobereidheid en de resterende periode tot je verwachte pensioendatum kun je de variant kiezen die het beste bij je past. Bij alle fondsen is het mogelijk om maandelijks met een klein bedrag in te stappen. Op deze wijze kun je toch zelf een mooi vermogen opbouwen. Je pensioen wordt dan een inkomen waar je echt naar kunt uitkijken.

1 BlackRock Global Investor Pulse 2017
2 CBS Statline

Meer informatie over de profielfondsen van BlackRock? Kijk hier.

Dit is een partnerpagina. De redactie van Elsevier Weekblad is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Beleggen zonder beginnersfouten

Investeer elke maand een klein bedrag in een fonds dat belegt in verschillende beleggingscategorieën, regio’s en sectoren: zo maak je kennis met beleggen. Je hoeft je bovendien niet af te vragen of je op het hoogtepunt van de markt instapt of dat je op het verkeerde aandeel wedt. Meer informatie over de profielfondsen van BlackRock? … Continued

Lees verder

Drie valkuilen waar elke belegger voor moet oppassen

Het geheim van succesvol beleggen schuilt niet zozeer in het najagen van een zo hoog mogelijk rendement, maar in het vermijden van de valkuilen op de beurs. Daarbij kunnen de profielfondsen van BlackRock een belangrijke rol spelen. Meer informatie over de profielfondsen van BlackRock? Kijk hier. De meest succesvolle beleggers zijn meestal niet rijk geworden … Continued

Lees verder