De mythe van marktzekerheid

‘Aandelen lijken momenteel zo onzeker. Ik wacht gewoon tot de markt tot rust komt, en dan word ik weer actief.’ Veel beleggers denken dat dit logisch is — wachten tot de marktvolatiliteit wegebt, of tot een correctie of bearmarkt ten einde komt, voordat je je geld weer in aandelen belegt.

Maar wat is nu precies het signaal waar beleggers op wachten? Als u wacht op een duidelijk signaal dat de volatiliteit in aandelen is afgenomen en de koersen geleidelijk gaan stijgen, wacht u mogelijk tot sint-juttemis. Aandelen zijn van nature volatiel, en zelfs hun volatiliteit kan volatiel zijn. Dankzij de volatiliteit en het risico kunnen aandelenrendementen groeien zoals ze van oudsher zijn gegroeid. Wie lagere volatiliteit op korte termijn wil, kan doorgaans een lager rendement op lange termijn verwachten. Als u wacht tot de volatiliteit verdwijnt, zou u wel eens heel lang kunnen wachten!

Sommige van de meest volatiele dagen voor aandelen kunnen zich voordoen wanneer een bearmarkt of correctie een dieptepunt bereikt. Het kan verstandig lijken om te wachten tot de bearmarkt voorbij is en de nieuwe bullmarkt een feit is voordat u meer geld in de markt investeert. Als u nu beleggingen heeft, vraagt u zich misschien af: moet u uw beleggingen van de hand doen en vervolgens weer instappen als de volatiliteit voorbij is? Hoe weet u wat het juiste moment is om weer in te stappen?

Niemand kan het tijdstip van koerswijzigingen op markten perfect voorspellen. Natuurlijk kunt u geluk hebben! Maar u kunt een strategie niet ophangen aan geluk. Hoe pijnlijk de fluctuaties in de eindfase van een bearmarkt ook moge zijn op korte termijn, de start van een nieuwe bullmarkt wilt u niet missen. De rendementsstijging op een nieuwe bullmarkt is namelijk snel en spectaculair, en kan de neerwaartse volatiliteit in de eindfase van een bearmarkt vrijwel volledig compenseren.

Een typische bearmarkt werkt als een veer. Hoe sterker de veer wordt ingedrukt, hoe groter de opvering. Bearmarkten kunnen tweemaal een dieptepunt kennen, maar dat doet niets af aan het effect van de opvering. En na verloop van tijd kunnen deze W-vormige ‘bodems’ meer een V-vorm aannemen.

Aan de daling van een bearmarkt liggen verslechterende fundamentals ten grondslag. Mensen denken dat bearmarkten plotsklaps ontstaan—maar meestal is dat niet zo. Correcties beginnen wel op die manier—een plotselinge, door sentiment ingegeven daling die vrijwel iedereen de stuipen op het lijf jaagt. Het zou veel eenvoudiger zijn als ook bearmarkten hun schaduw vooruit zouden werpen. “Opgepast! Zwaar weer op komst!” Maar in werkelijkheid piekt de bullmarkt geleidelijk, en zakt de nieuwe bearmarkt langzaam weg.

Een gestaag piekende bullmarkt kan misleidend zijn. Als er een grote, plotselinge aanwijzing was, zouden beleggers een bearmarkt kunnen zien aankomen en zonder al te veel verlies kunnen vermijden—maar dat is doorgaans niet het geval. Pas later in de bearmarkt doet zich een plotse “knal” voor. Verslechterende fundamentals werken een sombere stemming en liquiditeitsonttrekkingen in de hand, hetgeen kan leiden tot paniek.

Het is echter doorgaans het gebrek aan liquiditeit en de omslaande stemming die de paniek veroorzaken—niet de fundamentals. Aandelenkoersen zijn vaak geen getrouwe afspiegeling van de werkelijkheid meer. In deze paniekerige tijden is het buitengewoon lastig te voorspellen wanneer een bearmarkt zijn dieptepunt bereikt. Het is moeilijk te meten in hoeverre het sentiment aansluit op de werkelijkheid. En sentiment verandert snel. Daarom kan bij het begin van een nieuwe bullmarkt de rechterkant van de V-vormige bodem net zo snel gestalte krijgen.

In een vroeg stadium van een bullmarkt kan het zijn dat veel beleggers domweg niet geloven dat een bullmarkt is begonnen. Dit ongeloof kan jaren duren, maar is in het begin bijzonder diepgeworteld. Alles lijkt slecht te gaan.

En alles gaat waarschijnlijk ook vrij slecht. Aandelen kunnen gaan stijgen voordat de economie volledig het dieptepunt bereikt heeft. Maar aandelen stijgen niet omdat dingen beter gaan. De sterke opvering van aandelen vanaf het dieptepunt is mede te danken aan de omslag in het sentiment. Zelfs bij een licht verbeterend sentiment gekoppeld aan enorm lage waarderingen kunnen aandelen als een speer omhooggaan. En het beginstadium van de nieuwe bullmarkt is qua snelheid en vorm doorgaans vergelijkbaar met het einde van de bearmarkt—een V-vormig herstel (‘V-bounce’).

Dit is niet alleen in theorie zo: door de jaren heen heeft de ‘V-vorm’ zich meermalen gemanifesteerd. De figuren 1 t/m 4 tonen een aantal ‘V-bounces’ uit het recente verleden.

Figuur 1: Een echte ‘V-bounce’—1942

Bron: Global Financial Data, Inc., per 31/12/2018, S&P 500 Total Return Index (maandgegevens) van 30/06/1941 tot 31/12/1943. Weergegeven in Amerikaanse dollar. Schommelingen in de wisselkoers tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen. Voor het rendement van de S&P 500 Price Index over de voorgaande 5 jaren verwijzen we u naar Figuur 6.[i]

Figuur 2: Een echte ‘V-bounce’—1974

Bron: Global Financial Data, Inc., per 31/12/2018, S&P 500 Total Return Index (maandgegevens) van 30/09/1973 tot 31/03/1976. Weergegeven in Amerikaanse dollar. Schommelingen in de wisselkoers tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen. Voor het rendement van de S&P 500 Price Index over de voorgaande 5 jaren verwijzen we u naar Figuur 6.[ii]

Figuur 3: Een echte ‘V-bounce’—2002

Bron: Global Financial Data, Inc., per 31/12/2018, S&P 500 Total Return Index (maandgegevens) van 31/05/2002 tot 31/03/2004. Weergegeven in Amerikaanse dollar. Schommelingen in de wisselkoers tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen. Voor het rendement van de S&P 500 Price Index over de voorgaande 5 jaren verwijzen we u naar Figuur 6.[iii]

Figuur 4: Een echte ‘V-bounce’—2009

Bron: Global Financial Data, Inc., per 31/12/2018, S&P 500 Total Return Index (maandgegevens) van 30/09/2008 tot 31/10/2010. Weergegeven in Amerikaanse dollar. Schommelingen in de wisselkoers tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen. Voor het rendement van de S&P 500 Price Index over de voorgaande 5 jaren verwijzen we u naar Figuur 6.[iv]

Wat gebeurt er als u wacht op “duidelijkheid” alvorens weer in te stappen? Dan kunt u de kans mislopen om een groot deel van eerdere verliezen in de bearmarkt goed te maken. Het enorme rendement bij een ‘V-bounce’ laat niet lang op zich wachten. Uzelf beschermen tegen mogelijk aanhoudende neerwaartse volatiliteit kan in eerste instantie goed voelen. Maar het kan beleggers de royale rendementen ontnemen die we doorgaans behalen bij de ‘V-bounce’ in de vroege bullmarkt en die u mogelijk helpen bij het inzetten van herstel.

Rond het dieptepunt van de ‘V-bounce’ weet u wellicht niet welke volatiliteit u parten speelt—die van de late bearmarkt of de vroege bullmarkt. Maar als u dit vroege rendement misloopt, krijgt u daar spijt van. Figuur 5 laat zien hoe spectaculair dit vroege rendement kan zijn—gemiddeld 21,8% in de eerste 3 maanden en 44,8% in de eerste 12 maanden. Het gemiddelde jaarrendement van een bullmarkt bedraagt 21%[v]—maar het gemiddelde rendement in het eerste jaar van een bullmarkt is ruim twee keer zo hoog!

Figuur 5: Eerste 3 en 12 maanden van een nieuwe bullmarkt—S&P 500

Bron: Global Financial Data, Inc., per 31/12/2018, gemiddelde S&P 500 Price Index wordt berekend voor alle bullmarktperioden die eindigen op 09/10/2007. Weergegeven in Amerikaanse dollar. Schommelingen in de wisselkoers tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen. Voor het rendement van de S&P 500 Price Index over de voorgaande 5 jaren verwijzen we u naar Figuur 6.

Bijna de helft van dit eerstejaarsrendement wordt vaak behaald in de eerste drie maanden. Beleggen aan het begin van de ‘V-bounce’ betekent doorgaans een hoog rendement.

Onthoud dat de opvering door het onregelmatige karakter ervan niet altijd direct te herkennen is als een opvering. Maar gaandeweg krijgt de V-vorm gestalte. U moet dus wel een heel goede reden hebben om te denken dat aandelen niet vanaf het dieptepunt zullen opveren. Aandelen zijn veerkrachtig. Dat is geen mythe.

Figuur 6: Rendement S&P 500 Price Index, 2011-2018

Bron: FactSet, situatie op 24/07/2018. Rendement S&P 500 Price Index, van 03/01/2011 tot 02/01/2018. Weergegeven in Amerikaanse dollar. Schommelingen in de wisselkoers tussen de dollar en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere beleggingsrendementen.

Fisher Investments Nederland is het Nederlandse bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited. Fisher Investments Nederland is ingeschreven bij de Nederlandse Kamer van Koophandel onder nummer 57731446. Als Nederlands bijkantoor van Fisher Investments Europe Limited staat Fisher Investments Nederland onder toezicht van de Britse toezichthouder FCA en, op basis van kennisgeving, van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Fisher Investments Europe Limited is geautoriseerd en gereguleerd door de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA-nummer 191609). Het is geregistreerd in Engeland (ondernemingsnummer 3850593). Fisher Investments Europe Limited heeft als maatschappelijke zetel: 2nd Floor, 6-10 Whitfield Street, London, W1T 2RE, Verenigd Koninkrijk.

Fisher Investments Europe Limited besteedt het portefeuillebeheer uit aan zijn moedermaatschappij, Fisher Asset Management, LLC, dat opereert onder de naam Fisher Investments, gevestigd is in de VS en onder toezicht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission staat.

Beleggen op de beurs brengt het risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie of betrouwbare indicatie van toekomstig rendement. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

[i] De S&P 500 Total return Index is gebaseerd op de berekeningen van GFD van het totaalrendement vóór 1971. Dit zijn schattingen van GFD voor de berekening van de waarden van de S&P Composite vóór 1971 en zijn geen officiële waarden. GFD heeft tot 1970 gegevens van de Cowles Commission en van S&P zelf gebruikt voor de berekening van het totaalrendement van de S&P Composite aan de hand van de S&P Composite Price Index en dividendrendement, van 1971 tot 1987 officiële maandcijfers en sinds 1988 officiële dagelijkse gegevens.

[ii] Ibid.

[iii] Ibid.

[iv] Ibid.

[v] Global Financial Data, Inc., per 31/12/2018, koersrendement van de S&P 500

Dit is een partnerpagina. De redactie van Elsevier Weekblad is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Waarom deze Common Risk Ratio niet zo werkt als u denkt

Op de korte termijn kan een volatiele aandelenmarkt beleggers een onbehaaglijk gevoel geven. Volatiliteit maakt beleggen onzeker, en mensen houden in de regel van zekerheid. Dus wat kun je doen om volatiliteit te meten en ervoor te zorgen dat je portefeuille een passend risicoprofiel heeft? Als je deze vraagt stelt aan hoogleraren of anderen in … Continued

Lees verder

Wie kan er passief beleggen?

Op het eerste gezicht kan passief beleggen een koud kunstje lijken. Koop een of meer low-cost-fondsen die correleren met een index voor de brede markt, doe deze niet meer van de hand en zie hoe uw vermogen groeit. Nu is passief beleggen op zich geen slecht idee. Zolang u het belegde geld onberoerd laat, zal … Continued

Lees verder

Twee manieren van rijk worden met beleggen

Als het gaat om beleggen in aandelen, denken sommige beleggers dat geconcentreerd beleggen in een paar posities de beste manier is om je portefeuille te doen groeien. Een beperkt aantal beleggingen aanhouden kan flink renderen, maar het kan ook zeer risicovol blijken. Andere beleggers zijn juist beducht voor overmatige concentratie en vermijden die dan ook, … Continued

Lees verder

Hoe ervaren beleggers gebruik maken van het nieuws

Speculeren op basis van conventionele interpretaties of bekend nieuws moet wel een van de duurdere gewoontes zijn bij beleggen. Dit komt doordat een beleggingsidee, wanneer u er in de media meer dan eens iets over leest of hoort, waarschijnlijk niet zal werken. En als dat wel zo is, dan duurt dat niet lang. Tegen de … Continued

Lees verder

QE-geldkraan gaat dicht, maar niet getreurd!

Met een tragere groei van het bbp (bruto binnenlands product, een schatting door de overheid van de output van de economie van het land) in het derde kwartaal, bracht ons onderzoek van de financiële publicaties vaak de vrees aan het licht dat het besluit van de ECB van medio december om haar programma voor monetaire … Continued

Lees verder

Beoordeel politiek op het beleid, niet op de personen

De internationale politiek werd dit najaar enigszins opgeschrikt. Eerst door de verklaring van de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat dit haar laatste ambtstermijn is, en vervolgens door het gerucht dat de vroegere Britse premier David Cameron wil terugkeren in de actieve politiek. Het vertrek van Merkel is pas voor 2021 gepland en de geruchten over … Continued

Lees verder

Waarom vergrijzing en dalende geboortecijfers geen kwaad kunnen voor aandelen

Bij het doornemen van de financiële media treffen we vaak artikelen aan over hoe demografische verschuivingen in de toekomst zullen leiden tot beursdalingen. Volgens sommige commentatoren zouden vergrijzing en dalende geboortecijfers – vooral in de ontwikkelde landen – een last op de economieën van de toekomst leggen doordat de productiviteit zou gaan dalen en de … Continued

Lees verder

Voor langetermijnbeleggers is goud geen blinkend alternatief

In ons dagelijkse rondje langs de financiële media komen we vaak artikelen tegen die beleggingen aanprijzen die, naar men beweert, goed presteren wanneer de aandelenmarkten onderuit gaan. Goud is een alom gebruikt beleggingsinstrument. Velen gaan ervan uit dat het glimmende gele metaal hen verzekert tegen dalende aandelen. Omdat er in 2018 al vele perioden van … Continued

Lees verder

Analyse van in de media gehanteerde beeldspraak over markten

Markten. De financiële media praten vaak over markten alsof ze het over mensen hebben. Soms zijn de markten bang voor iets. Op andere momenten zijn ze enthousiast. Deskundigen beweren ook dat ze risico’s kunnen negeren en onderschatten. Soms worden ze als zelfgenoegzaam omschreven. Op andere momenten kunnen we lezen dat ze gewoonweg efficiënt zijn. Wat … Continued

Lees verder

‘Whatever It Takes’, zes jaar later

Deze dagen zijn vele ogen gericht op Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), nu er in de media wordt gespeculeerd over de plannen van de bank voor het monetaire beleid en in het bijzonder over de kwantitatieve verruiming (quantitative easing, QE). QE is een veelgebruikte term voor het activa-opkoopprogramma van de bank, … Continued

Lees verder

De politiek kan de ontwikkeling van de markt bepalen—maar niet zoals de meeste mensen verwachten

Praten over politiek kan heftige reacties losmaken. En heb je het daarnaast ook nog over geld, dan weet je zeker dat er naar je geluisterd wordt. Disclaimer: Aangezien politieke voorkeur tot gevaarlijke beleggingsfouten leidt, is ons politieke commentaar niet gebonden aan een bepaalde partij of ideologie. Wij hebben geen voorkeur voor een bepaalde politieke partij, … Continued

Lees verder

Over populisme: de Griekse paradox uitgelicht

Sinds de staatsschuldencrisis in de eurozone werd aangewakkerd door de perikelen rond het Griekse overheidstekort, hebben eurosceptische populisten de wind in de zeilen doordat ze de Europese Unie (EU) of de euro de schuld geven van de economische malaise. Talrijke verslaggevers in reguliere media stelden dat de euro of de EU ten dode opgeschreven is … Continued

Lees verder

Waarop moeten Europese beleggers letten?

Opzienbarende nieuwtjes en langetermijnuitdagingen wedijveren om de aandacht van de beleggers en kunnen hen afleiden van de analyse waarop het wellicht het meest aankomt. Wat hebben klimaatverandering, vergrijzing, het vaak met horten en stoten verlopende integratieproces  van de eurozone en de verre politieke toekomst van China met elkaar gemeen? Het zijn allemaal kwesties die volgens … Continued

Lees verder

Heeft de regering-Trump de euro de oorlog verklaard?

Zijn de VS en de eurozone verwikkeld in een stille valutaoorlog— een opzettelijke poging om elkaars valuta te verzwakken? We hebben gezien dat veel beleidsmakers en traders zich dit kennelijk afvragen de laatste tijd, nadat de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin dit jaar op het World Economic Forum (WEF) naar verluidt de voordelen van … Continued

Lees verder

Vrees voor afbouw aankoopprogramma ECB ongegrond, leert de geschiedenis

Moeten we ons schrap zetten voor onheil? De ECB verlaagt vanaf deze maand het bedrag van haar maandelijkse obligatieaankopen van 60 naar 30 miljard euro en stopt in september wellicht volledig met kwantitatieve versoepeling. Velen vrezen dat dit de economie van de eurozone in gevaar zal brengen en de aandelenmarkten zal doen instorten, omdat volgens … Continued

Lees verder

Aandelen in de eurozone kunnen zonder verdere integratie stijgen

De markten van de eurozone hebben laten zien dat ze kunnen hergroeperen, ongeacht of pogingen om het valutablok te verenigen, al dan niet slagen. Na de oproep van de Franse president Emmanuel Macron tot meer Europese integratie, kan de inspanning om een Duitse regering te vormen kanselier Angela Merkel in dezelfde richting duwen. De Nederlandse … Continued

Lees verder

Afnemende politieke onzekerheid in Italië?

Aan het eind van 2016 leek het euroscepticisme toe te nemen. Door de mislukking van de Italiaanse electorale hervormingen in december 2016 en een eurosceptische kandidaat die een gedeelde eerste plaats behaalde bij de presidentiële verkiezingen in Oostenrijk, werden deze krachten duidelijk. Voorafgaand aan een druk verkiezingsjaar in de eurozone, vreesden velen dat dit een … Continued

Lees verder

Positieve verrassing nu de angst voor protectionisme geen realiteit lijkt te worden

Ondanks de verkiezing van Trump en de Brexit blijkt dat de vrijhandel toeneemt. door Fisher Investments Nederland Beleggers die bang waren dat de recente protectionistische sentimenten de vrijhandel zou afremmen, kunnen opgelucht ademhalen. De voorbije achttien maanden wakkerden de Brexit, de verkiezing van Donald Trump, de nationalistische sentimenten in Nederland en andere ontwikkelingen de angst … Continued

Lees verder

Een jaar later, en nog geen kettingreactie ten gevolge van de Brexit

23 juni vorig jaar was een historische dag voor Europa: De Britten gingen naar de stembus voor het meest besproken referendum in de recente geschiedenis: wel of geen Brexit. Toen de stemmen waren geteld en het duidelijk was dat Groot-Brittannië ervoor had gekozen om de Europese Unie (EU) te verlaten, sloeg de angst toe. In … Continued

Lees verder

Sluit Nederland zich aan bij het clubje minderheidsregeringen?

Hoewel de Nederlandse kiezers een nieuw parlement hebben gekozen, zijn de partijleiders er nog steeds niet in geslaagd een regering te vormen. De VVD van premier Mark Rutte, D66 en het CDA zijn zonder meer bereid tot samenwerking, maar over de vraag met welke vierde partij ze een meerderheidsregering moeten vormen, verschillen ze van mening. … Continued

Lees verder

Draghi, Nederlandse parlementariërs en de dansende tulp

De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi heeft op 10 mei op uitnodiging van de Tweede Kamer een bezoek gebracht aan Den Haag voor een discussie en een vraag- en antwoordsessie over de economie van de eurozone. Op het eerste gezicht is hij precies het type toerist dat Nederlandse ambtenaren graag zien. … Continued

Lees verder

Waarom vrees voor handelsoorlogen gunstig is

De Amerikaanse president Donald Trump trekt fel van leer tegen “oneerlijke” valutamanipulatie en “rampzalige” handelsovereenkomsten. Britse kiezers besloten geen deel te willen uitmaken van de interne markt als dat betekent dat ze aan de leiband van Brussel moeten lopen. Nederlandse politici hebben de mond vol van de bescherming van de Nederlandse “kroonjuwelen”. De Franse presidentsverkiezingen … Continued

Lees verder

Fisher Investments Europe Vermogensbeheerder van het Jaar

Fisher Investments Europe timmert aardig aan de weg. De vermogensbeheerder is door de in Londen gevestigde beurswebsite ADVFN voor het tweede opeenvolgende jaar uitgeroepen tot Vermogensbeheerder van het Jaar tijdens de uitreiking van de International Financial Awards. Die prijsuitreiking biedt een podium aan vernieuwende producten en diensten in de internationale financiële sector. Fisher Investments Europe, opgericht in … Continued

Lees verder

Hoe Fisher Investments Nederland tegen de Europese verkiezingen aankijkt

Waarom Fisher Investments Nederland optimistisch is over de eurozone dit jaar In zowel Nederland als Frankrijk komt de verkiezingscampagne op toeren, en beleggers worden steeds nerveuzer – net zoals voor het Brexit-referendum en de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar. Toen profiteerden aandelen van wat Fisher Investments Europe een ‘jaar van afnemende onzekerheid’ noemde, doordat beleggers langzamerhand … Continued

Lees verder