Grote kostenposten van bedrijven die gemakkelijk omlaag kunnen

Het gemiddelde bedrijf maakt flink wat kosten die eigenlijk overbodig zijn. Als ondernemer probeer je natuurlijk om de kosten zoveel mogelijk te drukken. Er zijn een aantal kostenposten waar je gemakkelijk op kunt besparen. Denk bijvoorbeeld maar aan de energiekosten van het bedrijf. Wanneer je goed nadenkt, zijn er heel wat kosten die je kunt besparen.

1. De verlichting van het bedrijfspand

De verlichting van het bedrijfspand is een grote kostenpost. Maken jullie binnen het bedrijf nog geen gebruik van ledverlichting? Dan is het verstandig om hierin te investeren. Wanneer je ledverlichting aanschaft kan dit een flinke investering zijn. Na het plaatsen van ledverlichting gaan de kosten echter wel direct flink omlaag. De investering is daarom meestal al vrij snel terugverdiend.

2. Kosten voor het internetgebruik

De kosten van zakelijk internet kunnen aardig oplopen. De kosten verschillen per provider. Het is belangrijk dat een ondernemer goed uitzoekt welke provider de beste keuze is. Dit verschilt per postcode. Er zijn tools op het internet te vinden waarmee je de kosten van verschillende providers kunt vergelijken. Op deze manier wordt het een stuk eenvoudiger om de beste provider uit te kiezen. Jaarlijks kan dit natuurlijk heel wat kosten schelen.

3. De prijs van de huur

De huur van het bedrijfspand is altijd een grote kostenpost. Het is daarom ook een van de kostenposten die je het beste kunt proberen te verlagen. In veel gevallen valt er nog wel over de kosten van het bedrijfspand te onderhandelen met de verhuurder. Het is helemaal geen slecht idee om dit eens te proberen. Niet geschoten is altijd mis!

4. Personeelskosten

Ook personeel is meestal een vrij grote kostenpost. Je kunt natuurlijk niet zomaar gaan besparen ten koste van je werknemers, maar het is wel mogelijk om de productiviteit te verhogen. Om dit te realiseren zal er nagedacht moeten worden over hoe efficiënt er gewerkt wordt. Zijn er programma’s waarmee je medewerkers efficiënter kunnen werken? Overweeg dan om deze aan te schaffen. Meestal zijn er wel een aantal manieren te vinden om de productiviteit te verhogen. Ook teambuilding kan hier een belangrijk onderdeel van zijn.

5. Onnodig veel geld naar de belasting

De administratie kan bij veel bedrijven beter. Wanneer je de financiële administratie op orde hebt, kan dit je erg veel geld schelen. Met een goede administratie is de kans groot dat je voordelige fiscale regelingen kunt gebruiken. Dit kan jaarlijks enorm veel geld schelen! Bovendien krijg je zo ook een beter overzicht van de inkomsten en uitgaven. Op deze manier zie je al gauw welke kosten je nog kunt drukken.

6. Inkoopkosten

Het inkopen van materiaal zal altijd geld kosten. Het is ook een van de kostenposten waar vaak nog veel geld bespaard kan worden. Wordt er bijvoorbeeld veel papier gebruikt in het bedrijf? Dan kan je het papier misschien op een goedkopere plek inkopen. Zo zijn er altijd wel producten die je ergens anders goedkoper kunt krijgen. Vaak krijg je ook een groot voordeel wanneer je veel producten in één keer aanschaft. Wanneer je zeker weet dat het materiaal ook echt gebruikt wordt, dan is dit een zeer verstandige keuze.

Dit is een partnerpagina. De redactie van Elsevier Weekblad is niet verantwoordelijk voor de inhoud.