NN IP leert de emotionele belegger steeds beter kennen

Een goed begrip van sentiment en gedrag, in aanvulling op fundamentele data. Die capaciteiten staan bij NN IP aan de basis van het succes van de multi-assetfondsen.

Door het aftappen van social media en digitale nieuwsbronnen, het analyseren van beleggingsstromen en gedetailleerde inzichten in de positionering van andere beleggers dringt het multi-assetteam van NN Investment Partners (NN IP) steeds dieper door tot het gemoed van beleggers. Die inzichten worden naast fundamentele analyse van markten en bedrijven gelegd, zodat een totaalplaatje ontstaat van ratio en emotie. De aanpak zorgt ervoor dat de multi-assetfondsen van NN IP al jaren op rij tot de beste in hun soort behoren, en vaak in de prijzen vallen bij de Morningstar Awards.

Wat is NN IP?

NN Investment Partners beheert als vermogensbeheerder ongeveer 245 miljard euro voor institutionele en particuliere beleggers wereldwijd. De beleggingsfondsen van NN IP zijn verkrijgbaar via NNIP.com en het eigen online beleggingsplatform FitVermogen.nl

De multi-assetfondsen hebben ook de afgelopen, politiek geladen jaren goed doorstaan, dankzij de overweging in aandelen en onderweging in staatsobligaties. Het peilen van sentiment heeft geholpen om de negatieve gevolgen te beperken in aanloop naar drie politieke gebeurtenissen met een verwachte impact op financiële markten: de Brexit en de Amerikaanse en de Franse presidentsverkiezingen.

Hoe meer het Brexit-referendum naderde, hoe duidelijker de websites van bookmakers en polls die NN IP in de gaten hield, lieten zien dat het een dubbeltje op zijn kant zou worden. De markt hield aanvankelijk niet serieus rekening met een Brexit. Toch werd die markt later onrustig, terwijl de politieke risico’s stegen, aldus Ewout van Schaick, hoofd van het multi-assetteam bij NN IP. Toch was er weinig reden tot zorg. “In maart en april klom de economie uit een dal, terwijl beleggers voorzichtig gepositioneerd waren. Volgens ons was daardoor het neerwaartse risico bij een onverwachte uitslag laag.”


Ewout van Schaick, hoofd van het multi-assetteam bij NN IP

Het leidde tot de overtuiging dat brede markten zich weinig zorgen hoefden te maken. Dat gold echter niet voor specifieke posities zoals in het Britse pond en de Britse rente, die kwetsbaar oogden. “Wij hebben ons met shortposities in het pond ingedekt tegen een onverwachte uitslag, en bleven long in risicovolle beleggingen zoals aandelen omdat de economie verbeterde,” zegt Van Schaick.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Op acht november 2016 diende zich opnieuw een politieke gebeurtenis aan, met de potentie om de financiële markten in vuur en vlam te zetten: de 58ste Amerikaanse presidentsverkiezing. Het beeld was bijna identiek aan dat van de Brexit: politieke risico’s stegen, terwijl de economie zich verbeterde. Doordat beleggers in hun posities minder rekening hielden met een overwinning van Donald Trump nam NN IP als verzekering daartegen shortposities in de Canadese dollar en Mexicaanse peso, en ging long in Amerikaanse staatsobligaties. Die laatste positie werd al enkele uren na de uitslag gesloten. “De markten raken steeds sneller over deze gebeurtenissen heen,” aldus van Schaick.

Het neerwaartse risico is volgens Van Schaick met name groot als bij een goed draaiende economie economische indicatoren verslechteren, politieke risico’s toenemen en beleggers veel risicovolle beleggingen aanhouden. “In de laatste anderhalf jaar zijn er de nodige politieke risico’s geweest, maar de economie verbeterde en beleggers waren beperkt blootgesteld aan risicovolle beleggingen. Onder zulke omstandigheden gaan zij al snel over tot de orde van de dag.”

De eerste ronde van de Franse presidentverkiezingen op 23 april van dit jaar was om die reden risicovoller dan de uitslag (een eclatante overwinning voor Emmanuel Macron) doet vermoeden. De economie vertoonde even een dipje, een grote groep beleggers hield veel aandelen aan, en de politieke risico’s liepen op. NN IP schroefde de overweging in aandelen iets terug, en zocht bescherming met shortposities in Franse staatsobligaties. “Die positie werd snel gesloten toen de polls lieten zien dat het politieke risico steeds kleiner werd”, aldus Van Schaick. “Dat werd bevestigd in de eerste stemronde, en maakte van de tweede ronde een non-event.”

Beschikbaarheid van big data

Sinds 2013 maken social media en digitale nieuwsbronnen deel uit van het beleggingsproces. NN IP werkt onder andere samen met MarketPsych, een adviesbureau dat modellen ontwikkelt op basis van de gedragseconomie. In het beleggingsproces wordt gebruikgemaakt van scorecards. Bij aandelen zijn er ongeveer 35 onafhankelijke signalen die een richting kunnen bepalen, waarvan een handvol voortkomt uit een sentimentsanalyse. Dat heeft tot een objectievere blik geleid op de emoties van beleggers en de posities zij innemen, zegt Van Schaick. “Vroeger konden we eindeloos filosoferen over onzekerheid en emoties, maar het liet zich lastig kwantificeren. Voor ons is het een grote leerexercitie om gedachten van beleggers beter te doorgronden. Er is nog zoveel data waarop we verder kunnen inzoomen.”

De multi-asset-strategie van NN IP is een samenspel tussen machine en mens. Aan het eind van de geautomatiseerde beleggingsproces staat de mens, die ook het eindoordeel velt. Een volledig geautomatiseerd proces kan nooit goed anticiperen op snelle veranderingen in de markt, in centraal bankbeleid of in de politiek. “Emoties en beleggersgedrag kunnen een effect hebben op handelen, maar we combineren het altijd met fundamentele data zoals verbeterende economische indicatoren. Ons beleggingsproces wordt kwantitatief gevoed, terwijl onze afwegingen altijd kwalitatief zijn”, besluit Van Schaick.

Deze publicatie is uitsluitend opgesteld ter informatie en is geen aanbod noch een uitnodiging om effecten of een ander beleggingsproduct te kopen of verkopen of om deel te nemen in een handelsstrategie noch het verlenen van een beleggingsdienst. Hoewel de inhoud van dit document met de meeste zorg is samengesteld en is gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen, wordt er geen enkele uitdrukkelijke of impliciete garantie of verklaring gegeven omtrent de juistheid of volledigheid van de informatie. De informatie in deze publicatie kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. NN Investment Partners B.V., NN Investment Partners Holdings N.V., noch enig andere vennootschap of onderdeel dat behoort tot de NN Group, noch een van haar bestuurders of werknemers aanvaarden enige aansprakelijkheid of verantwoordelijkheid met betrekking tot de hierin opgenomen informatie. Het gebruik van de informatie in deze publicatie is op eigen risico. Het is niet toegestaan dit document te vermenigvuldigen, reproduceren, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, zonder de voorafgaande uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van NN Investment Partners B.V. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze publicatie is niet bestemd voor US Persons als gedefinieerd in Rule 902 van Regulation S van de United States Securities Act of 1933, en mag niet gebruikt worden voor het werven van investeringen of inschrijven op effecten in landen waar dit niet is toegestaan door de lokale toezichthouder of wet- en regelgeving. Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Dit is een partnerpagina. De redactie van Elsevier Weekblad is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Beleggen met impact: donkergroen rendement

Het is allang niet meer ’te mooi om waar te zijn’ om financieel rendement te behalen en tegelijkertijd goed te doen voor mens en klimaat. Impactbeleggen maakt dit mogelijk. Beleggers willen dan ook steeds een combinatie van een aantrekkelijk financieel én maatschappelijk rendement, vertelt Jeroen Bos, Head of Equity Specialties bij NN Investment Partners. Met … Continued

Lees verder

Beleggen met een goed gevoel

Beleggers krijgen liever advies van Annemarie van Gaal dan van Warren Buffett. Zo blijkt uit onderzoek van NN Investment Partners, in samenwerking met ING en ONE Business. Beleggers zijn ervan overtuigd dat men op de lange termijn meer rendement haalt met beleggen dan met sparen. Dat geldt echter niet voor degenen die nog niet de … Continued

Lees verder

Hoe emoties meewegen in de wijze van allocatie

Volgens de traditionele beleggingstheorie zijn wij rationele investeerders. Uit onderzoek blijkt echter dat emoties een grote rol spelen bij beleggingsbeslissingen. Analyse van gedrag is daarom een must, vindt Valentijn van Nieuwenhuijzen, Chief Investment Officer bij NN Investment Partners. ‘Angst, stress, onzekerheid of juist optimisme en plezier. Beleggers zijn net mensen. De manier waarop zij bijvoorbeeld … Continued

Lees verder

De Groeispurt van opkomende markten

Opkomende markten bevinden zich al ruim een jaar in een positieve flow. Houdt dit momentum aan in de huidige economische situatie? Valentijn van Nieuwenhuijzen, Chief Investment Officer van NN Investment Partners, beschouwt deze trend vanuit een breder perspectief. De wereldeconomie zit in de lift en bedrijfswinsten lieten in de afgelopen periode het sterkste herstel zien … Continued

Lees verder